Microsoft Techdays 09 Antwerpen, een verslag (Martijn Spelt) - IT-professional Community Blog
Zoeken binnen blogs.microsoft.nl

IT-professional Community Blog

Microsoft Techdays 09 Antwerpen, een verslag (Martijn Spelt)

Mar 13 2009, 11:17 PM

De afgelopen week was ik in Antwerpen op de Microsoft Techdays 2009 in het Metropolis om me bij te laten praten over de nieuwe ontwikkelingen in Windows 2008 R2 en Windows 7.
Het event van 3 dagen was grotendeels gevuld met Belgische collega’s maar ik heb toch ook nog aardig wat Nederlanders gezien, al met al waren het 3 leerzame dagen. Tijdens de lunch op de laatste dag bleek maar weer dat IT’ers alles voor elkaar kunnen krijgen, door een powerloss mochten we gokken wat voor beleg op welke broodjes zat, gelukkig was dit snel opgelost door de organisatie.
Al met al was het een leuk, leerzaam evenement met goede sprekers en vooral erg lekkere stoelen :-) wat soms de oplettendheid niet ten goede kwam.

Terug naar de inhoud, ik heb zelf de infrastructuur sessies gevolgd en er was veel nieuws te melden onderstaand een kort overzicht, ik ben zelf al een tijdje aan het testen met R2 en Windows 7 en kan het jullie allemaal aanbevelen om er naar te kijken.

Daniel van Soest liet tijdens zijn sessie op de pre conf. dag zien wat de wijzigingen zijn in server core R2, ondermeer Powershell 2.0 en .NET ondersteuning waarmee ook remote management mogelijk is via het Invoke-command, daarnaast is er de GUI in Powershell 2.0, uiteraard alleen in de full versie.
De AD recycle bin is een nieuwe optie waarmee AD objecten eenvoudiger gerestored kunnen worden dan in vorige versies, dit kan d.m.v. Powershell door het toevoegen van een optional feature.
Windows 2008 R2 zal alleen in x64 versies uitkomen, wel draaien alle applicaties die nu ook op Windows 2008 RTM werken ook op R2.

Clustering en Hyper-V 2.0

Cluster Shared Volumes (CSV) is een feature voor failover clustering binnen Hyper-v 2.0, hiermee kunnen meerdere Hyper-v hosts schrijftoegang krijgen tot een volume op het san, waardoor je op een LUN met meerdere VM’s één VM kan live migraten naar een andere host.
Live migration is ook nieuw in Hyper-v 2.0 evenals een uitbereiding van het aantal CPU’s naar 32. Ook nieuw in versie 2.0 is het live toevoegen van disken(VHD of Raw) aan een VM en core parking plus nog een aantal andere toevoegingen.
Arlindo Alves (de Belgische Tony /Daniel) had in zijn sessie over clusters een goede tip, gebruik altijd de cluster validation tool nadat je een nieuw cluster gebouwd hebt, mogelijk heb je deze output nodig voor latere troubleshooting. Daarnaast is view-only cluster rechten mogelijk om te delegeren aan gebruikers via Powershell. Ook komen er commandlets voor clustering in Powershell.
DFS-R en Remote Desktop zijn nieuwe rollen die als cluster geïnstalleerd kunnen worden.

Branche office en VPN

Vooral op het netwerk en branche gedeelte zijn veel nieuwe zaken te melden zoals Branchcache en Directaccess. Branchcache kan satelliet kantoren helpen de responsetijden te reduceren bij het gebruik van bijvoorbeeld remote fileshares, De Branchcache feature cached HTTP, SMB en BITS verkeer zodat documenten die meerdere keren opgevraagd worden niet iedere keer over de WAN link gedownload hoeven te worden maar van een lokale werkplek of server gehaald worden. De mogelijkheden zijn Distributed cache of Hosted cache. Dit werkt echter alleen met Server 2008 R2 en Windows 7. Het model lijkt erg op peer to peer en ik verwacht dat we daar in de toekomst nog meer over gaan horen.
Directaccess is een methode om toegang tot het office netwerk te verkrijgen zonder gebruik te maken van VPN of een andere methode, DirectAccess gebruikt IPSEC om een permanente tunnel te creëren met het kantoor over alle netwerkverbindingen. Voorwaarde is wederom Windows 7 domain member en Windows Server 2008 R2 als DirectAccess server.

Management

ServerManager kan eindelijk gebruikt worden voor remote management, ook komen er Powershell commandlets.
Wat betreft Powershell, met versie 2.0 zijn er veel nieuwe mogelijkheden, voor de professionals die nog niet zo thuis zijn in Powershell is de GUI er handig, ook de help functie is uitgebreid, en er komen steeds meer commandlets uit. Het algemene verhaal in Antwerpen is dat geleidelijk alle MMC worden gebaseerd op Powershell waarbij ongeveer 60 tot 80% via de GUI configureerbaar is en 100% via Powershell. Zorg dus dat je een beetje thuis raakt met Powershell want we gaan het steeds meer tegenkomen.

Dit zijn de belangrijkste punten die ik heb gehoord, uiteraard was er nog veel meer nieuws te melden in Antwerpen en over de nieuwe mogelijkheden van Server 2008 R2, uitproberen en testen is altijd leerzaam en leuk om te doen, dus succes!.

----

Martijn Spelt is freelance Microsoft en virtualisatie consultant en trainer bij Tasman ict, je kunt hem bereiken via martijn.spelt@tasmanict.com

Commentaar:

Koen Wijnstok zei:

Leuk stukje Martijn!

Ik verwacht veel van 'onze' nieuwe R2's. Zowel van Windows 2008 als wel System Center Virtual Machine Manager. Er gaan weer een hoop leuke dingen ons tegemoet komen!

Koen

# March 14, 2009 2:08 PM

Tom's MSDN Belux Corner zei:

The Microsoft TechDays 2009 conference in Belgium was held from 10 till 12 March. A little more than

# March 19, 2009 1:43 PM
Wat denkt u?

(Verplicht) 

(Verplicht) 

(Optioneel)

(Verplicht) 
CaptchaCube Vraag:


Antwoord: