Aan de slag met Exchange Server 2010 Beta - IT-professional Community Blog
Zoeken binnen blogs.microsoft.nl

IT-professional Community Blog

Aan de slag met Exchange Server 2010 Beta

Apr 16 2009, 01:21 AM

exchange2010 Nadat we vorige week de naam voor de volgende versie van Microsoft Exchange Server verklapt kregen, is het deze week de beurt aan een heuse beta van Exchange Server 2010. Hier laat ik je zien hoe je in vijf makkelijke stappen Exchange Server ‘14’ typisch installeert, zodat je er helemaal los op kunt gaan!

   

Stap 1, Download de software

We beginnen makkelijk (mits je een Internet verbinding hebt)!
Iedereen, maar dan ook werkelijk iedereen kan de Beta voor Exchange Server downloaden. Je hoeft er geen Live account voor te hebben (wel altijd makkelijk natuurlijk), je hoeft geen Genuine Advantage checks te doorlopen… het enige dat Microsoft vraagt is je naam en in wat voor omgeving je de software van plan bent te gebruiken.

Je kunt kiezen om de Beta bits in een aantal veel voorkomende talen te downloaden.(Arabisch, Chinees, Vergemakkelijkt Chinees, Frans, Duits, Hebreeuws, Italiaans, Japans, Koreaans, Braziliaans Portugees, Russisch en Spaans). Helaas zijn mijn voorkeurstalen (Nederlands en Middeleeuws Swahili om precies te zijn) niet aanwezig, dus heb ik de Engelstalige versie gedownload.

download Klik hier om je gegevens achter te laten en 295,2 MB aan gecomprimeerde Microsoft Exchange Server 2010 x64 Beta 1 bits te downloaden.

     

Stap 2, Installeer Windows Server 2008 x64

Wanneer je de System Requirements doorpluist, dan wordt snel duidelijk dat een 64bit (x86-64, of kortweg x64) versie van Windows Server 2008 noodzakelijk is om Exchange Server 2010 bovenop te zetten.

De x64 versie van Windows Server 2008 kun je slechts installeren op hardware die x64 software ondersteunt, dus hiervan dien je er één op de kop te tikken. Windows Server 2008 x64 Schijfje erin, paar muisklikken op knopjes met labeltjes als “Next >”, “Install Now” en “Custom”, vervolgens een half uurtje wachten, nieuw sterk wachtwoordje verzinnen, twee keer intypen en Presto!

Tip!
Geen schijfje? Download dan gerust hier een x64 exemplaar.. Opgave van een productsleutel is tijdens de installatie van Windows Server 2008 immers optioneel.

Een Virtual Machine binnen Hyper-V kan uiteraard ook gebruikt worden. Ben je echt lui een beheerder, dan gebruik je natuurlijk gewoon de kant en klare VHD van Windows Server 2008 als basis...

Vergeet niet na installatie om Windows Update te configureren en updates te downloaden en te installeren. Er zouden er minimaal 36 voor je klaar dienen te staan…

   

Stap 3, Maak een Domain Controller

ActiveDirectoryExchange Server is dikke vriendjes met Active Directory. Er zijn verschillende manieren waarop Exchange Server de Active Directory vervuilt misbruikt gebruikt, maar feit blijft, dat Exchange Server een berg gegevens in Active Directory stouwt en sinds Exchange Server 2000 niet zonder Active Directory kan.

Tip!
Je kunt de Windows Server 2008 installatie die je bij stap 2 hergebruiken als Active Directory Domain Controller door er een vast IP-adres aan toe te wijzen en vervolgens dcpromo.exe op uit te voeren. Dit is aan te raden, aangezien het de installatie flink vergemakkelijkt!

Een nieuwe Domain Controller voor een nieuw domain in een nieuw forest zou precies kunnen aansluiten bij het opzetten van een Exchange Server testomgeving. DNS heb je sowieso nodig, dus die mag ook automagisch worden geïnstalleerd en geconfigureerd… Helemaal goud!

     

Stap 4, Installeer rollen, features & updates

Volgens de Prerequisites dien je om een typische Exchange Server 2010 te installeren eerst een aantal rollen en features te installeren, naast een groot aantal updates voor de correcte werking van de verschillende Exchange Server rollen:

 1. De update behorende bij Microsoft Knowledge Base article 951725
 2. De update behorende bij Microsoft Knowledge Base article 950888
 3. De update behorende bij Microsoft Knowledge Base article 958178
 4. De Office System Converter, Microsoft Filter Pack 
 5. De extensies voor ASP.NET AJAX 1.0
 6. Bepaalde delen van de Webserver rol. Gebruik hiervoor de volgende commando’s:
    
       ServerManagerCmd -i Web-Server
       ServerManagerCmd -i Web-ISAPI-Ext
       ServerManagerCmd -i Web-Metabase
       ServerManagerCmd -i Web-Lgcy-Mgmt-Console
       ServerManagerCmd -i Web-Basic-Auth
       ServerManagerCmd -i Web-Digest-Auth
       ServerManagerCmd -i Web-Windows-Auth
       ServerManagerCmd -i Web-Dyn-Compression
       ServerManagerCmd -i NET-HTTP-Activation
       ServerManagerCmd -I RPC-over-HTTP-proxy

     

Stap 5, Installeer Exchange Server 2010

Je machine is nu klaar om Exchange Server 2010 te ontvangen. Lokaliseer het Exchange2010-Beta1-x64.exe bestand dat bij Stap 1 is gedownload, breng het naar de server waarop je Exchange Server 2010 wilt installeren en open het daar. Geef een handige mapnaam op om de bestanden in uit te pakken, zoals bijvoorbeeld C:\ExchangeInstall. Vanuit deze map kan vervolgens setup.exe worden uitgevoerd.
 

ExchangeInstallSplash

Installeer de verdere prerequisites vanuit de Microsoft Exchange Setup Wizard (Step 2, Step 3) en kies vervolgens “Step 4: Install Microsoft Exchange” om uiteindelijk de daadwerkelijke installatie van Exchange Server 2010 Beta aan te vangen…

De eerste drie schermen (“Introduction”, “Language Files Location” en “Language Pack Confirmation”) kunnen worden afgedaan met een ram op de “Next >” knop. Dit zorgt er voor dat Exchange Server in mijn geval wordt geïnstalleerd in het Engels.

In het scherm “License Agreement” dient akkoord te worden gegaan met de licentievoorwaarden van Exchange Server 2010 door “I accept the terms in the license agreement.” te selecteren en op “Next >” te drukken. Sim-pel.

Het scherm “Error reporting” biedt de eerste interessante keuze… Aangezien het doel van een publiek Beta programma is om feedback te vergaren, lijkt het niet meer dan logisch om “Yes (recommended)” te antwoorden op het verhaal dat Error Reporting wordt gebruikt door Microsoft om de kwaliteit, betrouwbaarheid en prestaties te verbeteren. Vervolgens kan op de knop “Next >” worden gedrukt om verder te gaan.
  

ExchangeInstall1 

In het scherm “Installation Type” kiezen we voor deze installatie voor de typische installatie. Door de “Typical Exchange Server Installation” te kiezen worden alle interne rollen, behalve de Unified Communications rol geïnstalleerd. Met de knop “Next >” wordt de keuze en installatie in het standaard pad bekrachtigd.

In het scherm “Exchange Organization” kan eventueel worden gekozen om de Exchange Organization een andere naam te geven dan de standaard naam “First Organization”. De installatie hervatten gebeurt in ieder geval door beroering van de knop “Next >”.

Het scherm “Client Settings” legt de vraag voor of Outlook clients ouder dan versie 2003 of Entourage clients verbinding zullen maken met de Exchange Server. Het standaard antwoord “No” kan hier voor de meeste testomgevingen voldoen, gevolgd door ons andere standaard antwoord: “Next >

Het scherm “Customer Experience Improvement Program” stelt voor om gebruiksgegevens voor de Exchange Servers in de Exchange Organization te verzamelen en geanonimiseerd naar Microsoft te versturen. Wanneer hier behoefte naar is, dan kan de branche worden ingevoerd. Anderzijds kan worden gekozen om “I don’t want to join the program at this time” te antwoorden. De knop “Next >” zorgt er in ieder geval voor dat de server nu gaat nadenken, in plaats van ons de hele tijd te laten nadenken…

De Exchange Server Installation Wizard zal nu een aantal Readiness Checks uitvoeren.

ExchangeInstall2

Wanneer deze allemaal met goed gevolg worden doorlopen, dan kan de knop “Install” worden gebruikt om de beta bits op schijf te slingeren. Druk na installatie op de knop “Finish”.

Maak nu gebruik van “Step 5: Get Critical Updates for Microsoft Exchange” in het Microsoft Exchange 2010 Beta Splash Screen, om Microsoft Update aan te zetten en updates voor de server op te halen en te installeren. Er zouden minimaal twee updates voor je klaar dienen te staan.

 

Concluderend

Wanneer je de bovenstaande vijf stappen hebt gevolgd, dan heb je nu een vrolijk ronkende beta versie van Microsoft Exchange Server 2010 staan (of hangen).

ExchangeManagementConsole

Is het bovenstaande je toch echt nog te veel werk? Wacht dan gerust op de downloadbare voorgeconfigureerde VHD met Windows Server 2008 en Exchange Server 2010 Beta 1…

    

Meer lezen?

Op de onderstaande locaties vind je meer informatie over Exchange Server 2010:

 


LiveAccountPictureFramed_thumb_3CA51[1]Sander Berkouwer is een IT-professional, werkzaam voor Operator Groep Delft (OGD). Hij is een Microsoft Most Valuable Professional (MVP) voor Directory Services. Andere plekken op het Internet naast het IT Pro Community Blog, waar je Sander kunt volgen zijn Sanders blog op de DirTeam.com/ActiveDir.org Weblogs (Engelstalig) en Microsoft Minded. Daarnaast loop je grote kans Sander tegen het lijf te lopen tijdens Microsoft evenementen. Als gewaardeerd spreker is hij meestal wel op een manier betrokken bij de Microsoft IT Pro evenementen.

Commentaar:

Dave Stork's IMHO zei:

A few days ago the beta of Exchange Server 2010 has been released. As Exchange has always been of special

# April 22, 2009 1:09 AM

Jurgen zei:

Sander, goed verhaal! (as always..)

# April 22, 2009 12:11 PM

IT-professional Community Blog zei:

Hi, In de vorige post zagen we een introductie voor Exchange UM. In dit deel gaan we daarmee verder.

# May 27, 2009 8:58 AM
Wat denkt u?

(Verplicht) 

(Verplicht) 

(Optioneel)

(Verplicht) 
CaptchaCube Vraag:


Antwoord: