Office 365 beheren met PowerShell - IT-professional Community Blog
Zoeken binnen blogs.microsoft.nl

IT-professional Community Blog

Office 365 beheren met PowerShell

Feb 27 2012, 01:30 PM

Als administrator kun je Office 365 beheren via de Office 365 portal. De Office 365 portal is bereikbaar via www.office365.nl. Zowel eindgebruikers als administrators loggen in via deze portal. Als je administrator rechten hebt kun je hier beheerstaken uitvoeren. Echter is niet alles mogelijk vanuit deze portal. Sommige, vaak meer geavanceerde, taken doe je met PowerShell.

Om een connectie te maken met Office 365 dien je te beschikken over een systeem met Windows 7 of Windows Server 2008 R2, waarbij PowerShell en het .Net Framework 3.5 moeten zijn ingeschakeld.

Daarnaast dien je de Microsoft Online Services aanmeldhulp te installeren en dien je PowerShell van de juiste CMDLets te voorzien. Er zijn CMDLets voor het beheer van Office 365 en er zijn CMDLets voor het beheer van Exchange Online. Voor het beheer van SharePoint Online en Lync Online zijn er, op het moment, geen CMDLets beschikbaar.

Als Office 365 gebruiker heb je de aanmeldhulp waarschijnlijk al geïnstalleerd, dit was de setup die programma's als Outlook, de Lync cliënt, Office applicaties en Internet Explorer heeft geconfigureerd voor gebruik van Office 365. Voor de zekerheid hier toch de links voor de aanmeldhulp:

Microsoft Online Services-aanmeldhulp (IDCRL7) - 32-bits versie

Microsoft Online Services-aanmeldhulp (IDCRL7) - 64-bits versie

Dan installeer je de Microsoft Online Services-module voor Windows PowerShell, dit voorziet PowerShell van de CMDLets nodig voor Office 365:

Microsoft Online Services-module voor Windows PowerShell (32-bits versie)

Microsoft Online Services-module voor Windows PowerShell (64-bits versie)

Na de installatie vind je in het start menu een snelkoppeling voor Microsoft Online Services for Windows PowerShell. Als je hier op klikt dan start PowerShell en wordt er meteen een script geladen dat PowerShell voorziet van de juiste CMDLets t.b.v. Office 365

Om een connectie te maken met Office 365 dien je te beschikken over de juiste inloggegevens, deze kun je van te voren opslaan in een variabele:

$cred = Get-Credentials

Daarna kan een connectie gemaakt worden met het volgende commando: Connect-MsolService -cred $cred

Om een overzicht van alle beschikbare CMDLets te zien type je: Get-Command –Module msonline

Momenteel zijn er 49 CMDLets beschikbaar, met deze CMDLets kun je taken uitvoeren met betrekking tot gebruikers, groepen, domeinen, federatie, licenties en bedrijfsinformatie.

Uitleg over al deze CMDLets zijn hier te vinden.

Een voorbeeld: Wachtwoord niet meer laten verlopen:

Standaard moeten wachtwoorden na 90 dagen worden aangepast, mocht je dit niet willen dan kun je de volgende CMDLet gebruiken:

Get-MsolUser | Set-MsolUser -PasswordNeverExpires $True

In bovenstaand voorbeeld worden met Get-MsolUser alle users in Office 365 opgevraagd. De uitkomst van de eerste CMDLet Get-MsolUser wordt vervolgens gebruikt door het tweede CMDLet Set-MsolUser, deze zet namelijk het attribuut PasswordNeverExpires voor alle gebruikers op $True.

Connectie maken Exchange Online:

Om gebruik te maken van CMDLets ten behoeve van Exchange Online type je het volgende:

$Session = New-PSSession -ConfigurationName Microsoft.Exchange -ConnectionUri https://ps.outlook.com/powershell -Credential $cred -Authentication Basic –AllowRedirection

Een connectie met Exchange Online is nu gemaakt, echter zijn de CMDLets voor Exchange nog niet beschikbaar, deze kun je binnenhalen met de volgende CMDLet:

Import-PSSession $Session

Om een lijst te krijgen van alle mogelijke Exchange Online CMDLets type je het volgende: Get-Command –Module tmp*

Een overzicht van deze CMDLets zijn hier te vinden.

PowerShell Command Builder:

Voor iedereen die toch wat moeite heeft om al deze CMDLets en bijbehorende parameters te onthouden heeft Microsoft een Silverlight applicatie om commando's in de browser samen te stellen: de PowerShell Command Builder

Freddy Buskens is directeur van Run IT Remote en auteur van Office365Wiki.nl. Run IT Remote verzorgt consultancy, migraties, implementaties en trainingen ten behoeve van Office 365.  

 

Commentaar:

Jeffrey zei:

Via een omweg kan ook SharePoint Online gescript worden met PowerShell. Check deze post: jeffreypaarhuis.com/.../scripting-sharepoint-online-with-powershell-using-client-object-model

# June 7, 2012 5:09 PM
Wat denkt u?

(Verplicht) 

(Verplicht) 

(Optioneel)

(Verplicht) 
CaptchaCube Vraag:


Antwoord: