Windows 8, mijn persoonlijke ervaringen uit een paar maanden praktijk - IT-professional Community Blog
Zoeken binnen blogs.microsoft.nl

IT-professional Community Blog

Windows 8, mijn persoonlijke ervaringen uit een paar maanden praktijk

Oct 26 2012, 01:34 PM

Goed, Windows 8, daar wordt veel over gezegd, gefilmd en geschreven, maar ik wil jullie deelgenoot maken van mijn eigen ervaringen in de praktijk. Ik werk sinds de release preview dagelijks en uitsluitend met Windows 8 & Office 2013; hierbij mijn persoonlijke bevindingen.

Goede performance

Wat allereerst opvalt is een uitstekende performance, beter nog dan Windows 7 op dezelfde hardware. Het opstarten gaat snel en ook de sleep mode werkt goed en snel. De Aero mode is verdwenen, maar dat valt na enige tijd niet eens meer op. De verbeterde performance is uiteraard ook cruciaal voor VDI omgevingen.

Goede aanvullingen op het desktop deel

Windows 8 biedt diverse handige zaken voor een volwaardige PC of Notebook, hieronder mijn favorieten, ik ga ze niet allemaal toelichten, daar is genoeg over te vinden.

- De nieuwe verkenner (met ribbon) ziet er goed uit en werkt prima
- Je kunt nu eindelijk standaard ISO files (en ook VHD’s) openen en mounten
- De Multi monitor support is beter
- Hyper-V zit ingebouwd en werkt lekker snel
- File History backup werkt intuïtief en goed
- De architectuur bouwt verder op Windows 7, vrijwel alle applicaties werken dus ook op Windows 8
- Windows 8 2Go lijkt me mooi, maar heb nog niet de tijd gehad ermee te spelen

Wat ik wel storend vind is het feit dat men standaard geen DVD playback biedt. Moet ik dan echt VLC Player installeren? Ja, want de media center plugin (die je apart moet aanschaffen!) kan NIET op Windows 8 Enterprise… #kansloos wat mij betreft. Ik ben absoluut geen fanatiek filmkijker, maar come on, ondersteuning voor een groter aantal videoformaten mag je toch verwachten anno 2012… zeker van een OS dat ook voor tablets is bedoeld.

Tip van de dag: Zet de startbalk eens links van je scherm in plaats van onderaan, dat werkt een stuk prettiger op een 16:9 scherm waar je meer breedte dan hoogte hebt.

Come on, come on, come on, come on now touch me babe!

Om maar eens met een bekend nummer van The Doors te beginnen. Microsoft gaat prat op een goede touch ondersteuning op Windows 8. Dat klopt, maar in Windows 7 was dit wat mij betreft ook prima voor elkaar. Zelf heb ik al touch op mijn notebook sinds begin 2011, maar de echte hausse aan touch-enabled devices gaat nu komen. Ik voorspel dat touch binnen zeer korte tijd de standaard wordt. Ja, je krijgt (letterlijk) een vet scherm, maar in de praktijk heb je daar nauwelijks hinder van. Ik vindt het prachtig en ‘touch/sleep/druk’ vaak mis op een scherm of laptop die geen touch heeft, aan de andere kant, mensen die iets op mijn notebook aanwijzen schrikken vaak als blijkt dat het scherm reageert ;-)

De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat touch op bijvoorbeeld een 10” tablet met hoge resolutie in de desktop mode niet zo lekker werkt, de knopjes zijn domweg te klein en ik had eerlijk gezegd verwacht dat Windows 8 hier beter mee om zou gaan. Aan de andere kant zullen veel mensen zeggen dat ze in de desktop mode gewoon met muis en toetsenbord werken. Dit geldt natuurlijk niet voor de Apps, die juist voor touch geoptimaliseerd zijn. In Office 2013 heeft men dit wel goed voor elkaar, in de RTM versie zit een ingebouwde ‘touch mode’ (waarbij de knoppen verder uit elkaar staan) die het bedienen met je vingers een stuk eenvoudiger maakt. Dat maakt Office 2013 naar verwachting goed te bedienen op tablets, maar in ieder geval op mijn 14” notebook.

clip_image001

Duaal karakter

Ja, het startmenu is weg! Voor mij geen issue, de Windows knop brengt je naar het startscherm en je tikt vervolgens domweg in wat je wil. Soms irriteer ik me wel aan het duale karakter. Open (met de standaard instellingen, uiteraard aanpasbaar) bijvoorbeeld een foto of een PDF en er opent zich een ‘app’ in wat we hier nog maar even Metro GUI noemen. Druk je op ESC, dan gebeurt er niets en de Windows toets brengt je weer naar het startmenu. Verwarrend, zeker voor argeloze gebruikers. Ik zou dan liever zien dat de ingebouwde apps ook een desktop variant hebben, dat maakt het duidelijker. In Windows RT geldt het andersom, hoewel je daarop geen standaard Windows applicaties kunt draaien, bieden ze naar het schijnt wel Office RT… via een desktop…. Wederom verwarrend, had gewoon de desktop helemaal weggelaten uit RT zou ik zeggen.

Ook het domweg uitzetten van een PC had wat mij betreft wat toegankelijker gekund, ja, ik weet, sleep mode werkt prima, maar waarom niet gewoon UIT op een simpele plek.

Anyway, ik vind het een moedige stap van Microsoft. De tijd dat ze hun geld verdienden met licenties per PC is bijna voorbij, dus het is logisch dat ze stappen maken, stilstand is immers achteruitgang. En laten we vooral niet vergeten dat Windows 8 gewoon een prima opvolger van Windows 7 is, ook als je touch en apps niet wilt gebruiken.

Appstore & apps (nog) voor verbetering vatbaar, maar met potentie

De AppStore kan momenteel nog niet opboksen tegen Apple of Google, die hier natuurlijk al langer mee bezig zijn. De opzet en bediening van de store zijn wel OK, maar sommige apps hebben duidelijk nog wat aandacht nodig...

Hoe is het bijvoorbeeld mogelijk dat je (nog?) niet kunt printen vanuit de ingebouwde PDF-reader? En TED lanceert een app voor TED video’s, maar daar ontbreken dan categorieën en een zoekoptie? En de nieuws app? Sorry, maar daar had men toch echt meer van kunnen maken, dat heeft de NOS stukken beter begrepen met een app die er wel overtuigend uitziet. Ook de ‘charms’ (vegen van boven naar beneden of andersom) geeft wisselende resultaten bij de diverse apps.

Maar ach, bovenstaande zal zichzelf op korte termijn oplossen, ze zijn net begonnen en ik verwacht eerlijk gezegd dat de AppStore voor Windows binnenkort net zo goed gevuld is als bij de concurrentie, zeker omdat Windows RT vooralsnog niet zonder AppStore kan. Je ziet in de afgelopen weken al dat het steeds meer (en ook kwalitatief betere) apps komen, inclusief overigens de apps van Microsoft zelf die regelmatig zijn bijgewerkt.

O Ja, geef bij updates de mogelijkheid om te zien wat er nieuw is aan een bepaalde versie, dan weet ik tenminste waarom ik update. Nu kun je alleen UPDATE kiezen.

Voor zakelijk gebruik is de app store eventueel uit te schakelen via Group Policy.

Sync anytime, anywhere

Een onderdeel dat nog volop in ontwikkeling is het synchroniseren van instellingen via je LiveID (sorry, Microsoft Account). Jammer genoeg worden de APPS nog niet synchroon gehouden, maar dit zal ongetwijfeld in de toekomst gebeuren. Ik verwacht dat je dit Microsoft Account gesync straks kunt vergelijken met wat Google en Apple nu al doen, die zijn daar op dit moment gewoon al wat verder mee.

Ik kan me voorstellen dat ook het koppelen van de diverse accounts (LinkedIN, Twitter, Facebook, Google, Office 365, Hotmail etc.) soms voor verwarring zorgt, maar hé, we leven nu eenmaal in een tijd waarin alles gekoppeld kan worden, dus hier raken we vanzelf aan gewend. Zelf vindt ik het wel praktisch en de concurrentie doet dit ook.

Ik heb nog geen ervaring met een RT tablet (die zijn er momenteel nog niet), maar het lijkt me wel handig als je met meerdere accounts kunt inloggen. Dat is een voordeel ten opzichte van concurrerende producten, je kunt je tablet dan gerust aan iemand anders meegeven, zonder dat die direct in je zakelijke mail of Twitter kan grasduinen…

Office 365

Ik verwacht dat Microsoft op korte termijn een verregaande integratie met Office 365 aanbiedt (voor zover dat nu al niet het geval is). Denk dan aan mail, maar ook aan een zakelijke SkyDrive en Office 2013. Met die combinatie (o ja, en het syncen van apps natuurlijk) wordt je steeds meer device onafhankelijk, terwijl je toch ook nog offline kunt werken.

Bij Office 2013 is dit overigens al geïmplementeerd, daar kun je direct verbinden met ‘de cloud’.

clip_image003

Met al dit gesync en gekoppel wordt privacy natuurlijk wel steeds meer ‘een ding’, maar dat moet ieder voor zich uitmaken. Bij Windows 8 is het in ieder geval nog mogelijk om met een lokaal account te werken zonder cloud connectie. Voor zakelijke omgevingen is het prettig te weten dat al dit soort sync & account & cloud features met Group Policy is te beteugelen.

Conclusie

Ik vind Windows 8 uiterst prettig om mee te werken, het is sneller dan Windows 7, biedt op diverse fronten bruikbare nieuwe functies en geeft eenvoudige toegang tot een App Store. Natuurlijk is op dat gebied nog niet alles perfect en uitgekristalliseerd, maar dat kan in mijn ogen ook nog niet. Het verleden leert dat Microsoft in staat is om een snelle inhaalslag te maken, ze hebben een enorm momentum. Windows 8 en hun nieuwe tablets zijn slechts een eerste stap. Voor zakelijke (beheerde) omgevingen geldt dat veel van de nieuwe features met Group policy zijn te beheren, danwel uit te schakelen.

Verandering is lastig, maar ik verwacht dat ze met Windows 8 een concept neerzetten met potentie voor zowel de consumenten- als de zakelijke markt. En smelten die laatste 2 op allerlei fronten niet steeds meer samen?

 

Erwin Derksen

Senior Solution Specialist

clip_image004

Platani Nederland B.V. | blogs.platani.nl | www.platani.nl

Vleugelboot 12 – 3991CL Houten

Telefoon: 030 - 3031338 | Fax: 030 - 3031339| Mobiel: 06 - 26080845

Commentaar:

Platani Blog Site » Windows 8, ervaringen van een paar maanden praktijk zei:

PingBack vanaf  Platani Blog Site » Windows 8, ervaringen van een paar maanden praktijk

# October 26, 2012 1:48 PM

Fons zei:

De mail app vind ik er heel goed uitzien, Gmail was ook met een paar klikken geconfigureerd. Maar toen wou ik een pop3 account toevoegen. Dat ging helaas niet. Daarvoor heb ik dan weer Outlook moeten installeren.

# November 13, 2012 9:45 AM

Andre B zei:

ik heb windows 8 geinstalleerd inderdaad het is snel

maar ik vind het er niet uit zien op de desktop zijn de tegels onhandig lijkt ontworpen door een kleuter.

gelukkig kon ik dit uitschakelen met een programma die tevens de startknop weer op z.n vertrouwde plek zet.

sorry microsoft ik vind windows 8 helemaal niets.

als windows 7 er niet was ging ik over op linux

want windows 8 gaat het niet worden voor mij

misschien leuk voor een tablet of laptop met touchscreen maar niet voor een gewone desktop

mischien wordt windows 9 wat.

# November 14, 2012 9:23 PM

Hein zei:

(...) maar hé, we leven nu eenmaal in een tijd waarin alles gekoppeld kan worden, dus hier raken we vanzelf aan gewend.

- Niet dus. Ik houd mijn Facebookaccount graag gescheiden van de tweets van mijn dochter. Ik wil Echt Niet Gekoppeld hebben.

Het verleden leert dat Microsoft in staat is om een snelle inhaalslag te maken, ze hebben een enorm momentum.

- Oh? Het verleden leert dat Microsoft soms raak schiet en soms mis (of ben je W2000 en Vista alvast vergeten?). Ik denk dat ik weer een rondje oversla.

# December 27, 2012 3:29 AM

J.L.Schijfsma zei:

Sorry Microsoft, windows 8 is er nog lang niet. Heb mijn computer nog nooit zo vaak moeten herstellen. Het is één drama en dan druk ik me zacht uit. Heb er spijt van. Apps verdwijnen zo maar zonder reden. Nee ze zijn er niet op vooruit gegaan.

# February 17, 2013 6:30 PM

ton zei:

windows 8 werkt snel en mooi, maar de rdp client naar windows 2011 server werkt niet en nu kan ik niet inloggen op mijn werk.

# February 27, 2013 5:02 PM

Piet Baremans zei:

Ik heb Windos 8 nu enkele maanden en vind het gedoe met die apps alleen tijdrovend en het voegt geen enkele waarde toe. Windows 7 is vele malem gebruiksvriendelijker en directer dus beter toegankelijk. Ik ga windows  8 op mijn nieuwe laptop verwijderen en vervangen door Windows 7 of een ander besturingssysteem van een andere producent.

# January 11, 2014 1:37 PM
Wat denkt u?

(Verplicht) 

(Verplicht) 

(Optioneel)

(Verplicht) 
CaptchaCube Vraag:


Antwoord: