Een beperkte arbeidsmaatschappij, hoe toegankelijk ben jij? - toegankelijk

Een beperkte arbeidsmaatschappij, hoe toegankelijk ben jij?

Microsoft streeft ernaar dat iedereen optimaal gebruik kan maken van de mogelijkheden die ICT biedt om te communiceren, participeren en ambities te verwezenlijken. Thuis, onderweg en op het werk. Maar niet voor iedereen is het gebruik van ICT zo vanzelfsprekend. Door een beperking kan de toegankelijkheid van een website of software verminderd zijn. Dit is zonde, helemaal als je je bedenkt dat 4 miljoen mensen in Nederland in min of meerdere mate kampen met een  beperking (uitleg van deze cijfers). Bij Microsoft vinden we dat wij deze mensen niet mogen buitensluiten. Helemaal omdat het mede onze verantwoordelijkheid is dat ICT een belangrijke rol in de levens van mensen speelt. Het mag niet zo zijn dat iemand die blind is geen gebruik kan maken van een thuiswinkel. Of dat een immigrant de website van de belastingdienst niet begrijpt omdat de tekst veel te complex is geschreven. Of dat iemand in een rolstoel niet zou kunnen werken omdat hij toevallig niet mobiel genoeg is (maar wel heel capabel voor die ene functie). En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Hier kunnen wij iets aan doen. Door websites, software en applicaties digitaal toegankelijk te bouwen. Dit betekent dat mensen met een beperking gebruik kunnenmaken van websites, software en applicaties op de manier waarop ze zijn bedoeld.

Bij Microsoft Nederland zijn we sinds anderhalf jaar actief bezig alle websites die in Nederland door Microsoft gebouwd worden te laten voldoen aan het Drempelvrij waarmerk niveau 2. Waar ik wel bij moet zeggen: dat gaat niet van de 1 op de andere dag. Maar dat ging het met de integratie van SEO in de bouw van websites ook niet toch?

Het is niet altijd rendabel te maken om een website volledig toegankelijk te bouwen. Helaas laten ontwerpers en bouwers het regelmatig dan maar helemaal buiten beschouwing. Dat is zonde. Door met een aantal praktische zaken rekening te houden, kun je als snel een websites voor 80% toegankelijk maken. Voorbeelden van toegankelijke websites van Microsoft zijn www.microsoft.nl/toegankelijk en www.msn.nl. Ben je benieuwd hoe toegankelijk jouw website is? Kleed hem dan uit op www.kleedjesiteuit.nl.

Ook de technologie van Microsoft zoals Office, Outlook, Internet Explorer en Windows hebben veel toegankelijkheidsfuncties die het mogelijk maken om te werken, waar en wanneer je wilt, op ieder zijn eigen manier. Want waarom kan iemand die blind is geen accountant zijn met de juiste technologie? Of iemand met dwarslaesie vanuit huis software kunnen testen? Daar wordt ik dus heel blij van. Want met behulp van technologie zijn veel meer mensen in staat deel deel te nemen aan onze werkende maatschappij. Dat gaat net een stapje verder dan het Nieuwe Werken waar je je medewerkers faciliteert het beste uit zichzelf te halen.

Misschien heb je zelf al wel een idee wat het jou kan opleveren als je rekening houdt met digitale toegankelijkheid. Maar mocht je het ook nog even van mij willen horen: Een toegankelijk gebouwde website is beter vindbaar in zoekmachines en beter zichbaar op mobiele devices. En technologie die mensen in staat stelt het beste uit zichzelf te halen, kan het mogelijk maken talent aan te trekken die voorheen ontoegankelijk waren. Lijkt me genoeg toch?

Jitske Lochtenberg

v-jiloch@microsoft.com

@twitske

Commentaar:

Geen commentaar

Wat denkt u?

(Verplicht) 

(Verplicht) 

(Optioneel)

(Verplicht)