Vista Synchronisatiecentrum geeft foutmelding over bestanden in gebruik in ander proces. - Tony Krijnen

Vista Synchronisatiecentrum geeft foutmelding over bestanden in gebruik in ander proces.

Het is de week van interessante problemen denk ik dan maar. Een van die mooie functies in Windows is natuurlijk dat je op een gedeelde map van een Server rechtermuisknop kunt doen en dan de bestanden Offline beschikbaar kunt maken. Ideaal voor laptops want zo kun je zonder verbinding toch werken en zodra er weer verbinding is met de server worden deze wijzigingen gesynchroniseert.

Een kennis van mij heeft een nieuwe laptop met Windows Vista en ging met deze functie aan de slag. Er was nog niet geklikt of de foutmeldingen vlogen om de oren. Voor elk bestand in de server share kwam er een melding:

"Het proces heeft geen toegang tot het bestand omdat het door een ander proces wordt gebruikt".

sync_error

Dus gevalletje rechten dacht ik. Na wat stoeien daarmee was het duidelijk dat dit het niet was. Offline bestanden in het configuratie scherm uit en aan gezet, etc.  Na wat zoeken kwam ik uiteindelijk op deze pagina.

Hierin werd de link naar het Microsoft Knowledge base artikel KB296264 gegeven waarin uitleg wordt gegeven over het "opportunistisch vergrendelen ingeschakeld voor SMB-clients". Het moet niet gekker worden met dat vertalen.. In dat artikel staat ook de fijne vermelding:
"Als u opportunistisch vergrendelen uitschakelt, loopt de functie voor offlinebestanden in Windows Vista vast."

Dus wat gebeurt er: Windows Vista gaat naar de Server toe en vraagt de server om het bestand even tijdelijk te blokkeren voor gebruikers. Dit zorgt ervoor dat Windows Vista een kopie lokaal kan maken die niet gewijzigd wordt tijdens het kopieren. Windows Vista heeft aan de client zijde het opportunistic locking aan staan. De Windows Server 2003 (In ons geval een Small Business Edition) heeft dat niet en ondersteund dus dit opportunistic locking niet. Daarom krijgt Windows Vista dus geen exclusieve toegang tot het bestand en het gevolg is de foutmelding.

Wat te doen?
Op zich is de oplossing heel simpel. De server heeft wel ondersteuning voor opportunistic locking maar standaard staat dit uit. Je moet er wel rekening mee houden dat wanneer je deze optie aanzet de server daarvoor opnieuw moet worden opgestart.

Op de SERVER loggen we in als Administrator of een ander account met administratieve rechten en doen de volgende stappen:

  • Klik op Start | Type REGEDIT [Enter]
  • Ga naar de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\LanmanServer\Parameters
  • Aan de rechterkant staat de REG_DWORD EnableOplocks met de waarde 0
  • Verander deze waarde in 1
  • Sluit de Registor editor en herstart dan de server.

Nadat de server opnieuw is opgestart kan men de Windows Vista client opnieuw de synchronisatie laten starten en alles werkt nu vlekkeloos.

Thanks!

Published Saturday, June 21, 2008 12:16 AM door Tony Krijnen

Commentaar:

# re: Vista Synchronisatiecentrum geeft foutmelding over bestanden in gebruik in ander proces.

Monday, June 30, 2008 10:19 AM door oskam

geweldig!

Hier ben ik een weekend mee bezig geweest om uit te vinden wat het nu kon zijn, maar toevallig dat ik op deze blog kom, want ik was op zoek naar iets anders :)

by the way: de regkey valt buiten de tekst.

Aan het einde moet staan: Lanmanager\parameters

# re: Vista Synchronisatiecentrum geeft foutmelding over bestanden in gebruik in ander proces.

Wednesday, July 16, 2008 12:51 PM door Folkert

Helemaal duidelijk, nu weet ik tenminste waarom het bij mij ook niet werkt. Echter probeer ik bestanden offline beschikbaar te maken die niet op een server maar op een NAS staan. Het gaat om een Freecom Network Drive, welke shares op het netwerk beschikbaar maakt. XP synchronisatie werkt prima, Vista is een drama want doet het af en toe. Indien je het vervolgens voor een folder of share uit zet, blijft Vista proberen om bestanden te synchroniseren, terwijl deze in Explorer al niet meer op 'Offline beschikbaar staan'.

Beetje jammer dat je opeens bij het aanschaffen van een nieuwe notebook (en OS) één van de in mijn geval meest gebruikte en belangrijkste functionaliteiten niet meer beschikbaar hebt.

Is hier aan de client zijde ook iets voor aan te passen waardoor het wel werkend te krijgen is?

# re: Vista Synchronisatiecentrum geeft foutmelding over bestanden in gebruik in ander proces.

Tuesday, July 22, 2008 10:43 AM door Gjalt

Dit is inderdaad ook precies wat ik zocht, met een klein probleem: Ik heb hier een Linux server staan.

Ik moet bekennen dat ik hier als hobby applicatie/netwerk man bezig ben binnen mijn kantoor en weinig weet over die server. Onze Netwerkbeheerders ondersteunen Vista nog niet, dus daarom zijn we op onszelf aangewezen om voor dit soort problemen een oplossing te zoeken, die zij dat weer kunnen uitvoeren op de server.

Dus als iemand extra info voor me heeft, hoe ik om moet gaan met oppertunistisch vergrendelen op een Linux server, dan hoor ik het graag.

Groet

Gjalt

# re: Vista Synchronisatiecentrum geeft foutmelding over bestanden in gebruik in ander proces.

Tuesday, July 22, 2008 2:11 PM door Gjalt

toevoeging vorige comment:

Wellicht email adres interessanter om te reageren, ipv comment plaatsen? hierbij: gjalt.lindeboom@gmail.com

alvast bedankt!

Gjalt

# re: Vista Synchronisatiecentrum geeft foutmelding over bestanden in gebruik in ander proces.

Saturday, July 26, 2008 9:03 PM door Tony Krijnen

@Gjalt: Ik weet helaas te weinig van Linux om daar een goed antwoord op te geven. Mochten andere experts daar een idee over hebben post een comment. Ik denk als je een goede implementatie van SMB 2.0 in je distributie hebt je al een heel eind hebt.

# re: Vista Synchronisatiecentrum geeft foutmelding over bestanden in gebruik in ander proces.

Saturday, August 09, 2008 5:14 PM door Wijnhold Bolt

Beste Tony,

Heb je misschien ook een oplossing voor het volgende probleem? Bij het backuppen met NTI Shadow krijg ik twee soorten foutmeldingen:

- Error: Unable to copy file: Het proces heeft geen toegang tot het bestand omdat het door een ander proces wordt gebruikt.

- Error: Unable to copy file: Toegang geweigerd.

Bij beide soorten foutmeldingen gaat het om bestanden die van de ene schijf naar een andere worden gebackup-ed en niet in gebruik zijn.

Alvast bedankt,

Wijnhold Bolt

# re: Vista Synchronisatiecentrum geeft foutmelding over bestanden in gebruik in ander proces.

Monday, December 20, 2010 10:17 PM door Kevin6

REG_DWORD EnableOplocks staat nergens bij Windows 7? Wat moet ik dan veranderen?

Wat denkt u?

(Verplicht) 
(Verplicht) 
(Optioneel)
(Verplicht) 
CaptchaCube Vraag:


Antwoord: