March 2008 - posts - Microsoft User Experience Blog

March 2008 - posts

Hands On Labs voor Silverlight 2

Silverlight HOL Na al dat nieuws over Silverlight 2 wil je er natuurlijk zo snel mogelijk mee aan de gang. Het is dan altijd weer de vraag: waar begin je? Op de Silverlight community website zijn een aantal Hands On Labs (HOL) gezet die helpen een aantal onderwerpen al doende onder de knie te krijgen. De onderwerpen op dit moment zijn:

 • Silverlight Fundamentals
  Deze HOL geeft de een overzicht van Silverlight 2 en de tools die gebruikt kunnen worden voor het ontwikkelen van Silverlight 2 applicaties.
 • Silverlight Networking and Data
  Leer hoe je Silverlight 2 applicaties kan bouwen die communiceren met een server applicatie. Er wordt ingegaan op data binding en het gebruik van LINQ. (ASP.NET Futures is benodigd voor deze HOL).
 • Silverlight and User Controls
  Leer hoe je een control kan bouwen die gebaseerd is op de standaard Silverlight 2 controls, maar dan met extra functionaliteit en/of een andere layout.
 • Silverlight and the Web Browser
  Ontdek hoe een Silverlight applicatie samenwerkt met de browser op het gebied van CSS en de HTML DOM. Leer ook hoe je ervoor kan zorgen dat een Silverlight applicatie mee schaalt met de HTML content of hoe je vanuit de webpagina kan communiceren met de Silverlight applicatie.
 • Silverlight and Dynamic Animations
  In deze HOL wordt getoond hoe animaties in XAML (storyboards) in code aangepast kunnen worden en/of toegepast kunnen worden op andere objecten. De manier om de designer de basis te laten leggen en het aanpasbaar te houden, maar waar de developer het dynamische gedrag kan toevoegen.

Zie de Silverlight 2 Hands On Labs pagina voor een meer gedetaileerd overzicht van de HOLs (en eventueel nieuwe). Daar staan ook vermeld wat je allemaal nodig hebt om de HOLs te doorlopen.

Silverlight 2 Referenties

Tijdens de keynote op de MIX zijn er een aantal referenties gedemonstreerd van Silverlight 2 toepassingen, waaronder NBC, AOL, Hard Rock Cafe, Aston Martin en Cirque du Soleil.

NBC Olympics

NCB komt deze zomer met 2200 uur high-quality video tijdens de 17 dagen van de Olympics in Bejing op het web. Er worden live streams geboden, maar ook on-demand om het op een later tijdstip te bekijken. Voor het streamen wordt Windows Server 2008 in combinatie met Windows Media Services gebruikt. Voor de webclient wordt Silverlight 2 gebruikt.

Deze applicatie biedt een zeer rijke user experience voor het bekijken van het materiaal, maar ook allerlei informatie eromheen die wordt aangeboden. Denk hierbij aan informatie over de atleten. Er wordt expert-commentaar in tekst geboden. Dat zijn ook gelijk links zodat je in de stream kan terugspringen als je iets gemist hebt bijvoorbeeld. Je kan uitzendingen delen met anderen zodat er een community live onstaat. Maar ook picture-in-picture toepassingen om naar meerdere wedstrijden tegelijk te kunnen kijken. Je kan zelfs naar 4 streams tegelijk kijken.

AOL

AOL heeft een mail client gebouwd op basis van Silverlight 2. Hun bestaande mail client is gebouwd met AJAX technologie. Maar daar liepen ze tegen performance problemen aan. Personalitsatie is ook belangrijk voor AOL. Door Silverlight 2 hebben ze nu een snelle webclient, met skinning voor de client, rijke toevoegingen als filtering en overlays om een rijke mail client te krijgen. Ook is er gebruik gemaakt van de advertentie mogelijkheden met behulp van Silverlight 2.

Hard Rock CafeDeepZoom-HardRockCafe

Hard Rock Cafe staat bekend om zijn enorme collectie van voorwerpen (zo'n 70.000 items!) van bekende artiesten. Gitaren, kledingstukken, schoenen, muziekbladen en zelfs auto's zijn onderdeel van de collectie. Met behulp van Silverlight 2 en Deep Zoom wordt deze collectie getoond op hun website. Deep Zoom maakt het mogelijk om in te zoomen op de hoge kwaliteit foto's (meeste 30Mb). De applicatie is live op http://memorabilia.hardrock.com/.

Aston Martin

Aston Martin staat bekend om zijn mooie auto's die niet voor iedereen zijn weggelegd. De klanten die het wel kunnen betalen willen ze op een rijke manier helpen om een auto uit te zoeken. Met Silverlight 2 is een applicatie voor het web gemaakt waarmee een auto helemaal geconfigureerd en bekeken kan worden. Hierbij wordt een 2.5D oplossing gebruikt om een 3D ervaring te geven. Ook hier speelt Deep Zoom weer een rol om in te kunnen zoomen. Ook is er een WPF applicatie gemaakt die in de showrooms gebruikt wordt om de configuratie van het web zichtbaar te maken (dit keer met full 3D) en de laatste puntjes op de i te kunnen zetten.

Cirque du Soleil

Cirque du Soleil heeft met behulp van WPF en Silverlight een applicatie gemaakt om casting te doen voor hun shows. Ze kunnen met behulp van de WPF applicatie rondreizen, mensen scouten, interviewen, filmen, enzovoort. Die gegevens worden dan later gesynchroniseerd met de server. Daardoor kunnen mensen snel gevonden worden als ze nodig zijn voor een bepaalde act.

Silverlight 2 Beta-1

Silverlight Vertical Vorige week blogde ik al over de eerste technische details die beschikbaar waren gekomen over Silverlight 2. Vandaag is Beta-1 van Silverlight 2 beschikbaar gekomen met meer informatie van functionaliteiten in deze nieuwe versie. Er was al bekendgemaakt dat de nieuwe versie veel van de functionaliteit van WPF heeft gekregen, waardoor het een aantrekkelijk platform wordt voor zowel developers als designers om rijke applicaties voor het web te bouwen.

Adaptive video streaming

Er is een strategische samenwerking aangekondigd met Move Networks. Dit bedrijf heeft technologie om dynamisch streaming mogelijk te maken. Nu is het standaard om voor het kijken van een filmpje een bandbreedte te kiezen. Maar veel mensen weten niet wat dat is. Bovendien kan de belasting van de CPU of het netwerk invloed hebben op de beschikbare bandbreedte.

Door deze technologie wordt het mogelijk dat de gebruiker gewoon een film gaat kijken en de techniek zorgt voor de kwaliteit van de film die mogelijk is op dat moment. Dat kan tijdens het kijken ook steeds gewijzigd worden, zonder dat het van invloed is op de user experience.

Deep Zoom

Een in het oog springende technologie waar nog niet over gecommuniceerd was is Deep Zoom. Deep Zoom is een imlementatie van Seadragon in Silverlight. Seadragon wordt ook al toegepast in Photosynth. Deep Zoom maakt het mogelijk om zelfs hele grote afbeeldingen snel zichtbaar te maken in de browser, zonder dat het ten nadele is van de performance of download-tijd. Met Deep Zoom kan er ook ingezoomed worden op afbeeldingen, waarbij geleidelijk de benodigde data wordt overgestuurd om het zichtbare gedeelte in goede kwaliteit te zien.

Er zijn direct tools meegeleverd om image stitching te doen en images aan te bieden met Deep Zoom.

Mobiele versie

Er is ook bekend gemaakt dat Silverlight 2 beschikbaar gaat komen op het mobiele platform. Windows Mobile ligt dan natuurlijk voor de hand, maar gisteren is ook bekend gemaakt dat er een deal is gesloten met Nokia. Hierdoor komt Silverlight 2 ook beschikbaar op Symbian OS, en wordt het uitgerold op alle S60-modellen en 40-modellen.

Tools

Voor het maken van Silverlight 2 applicaties zijn er natuurlijk ook tools nodig. Visual Studio kan gebruikt worden door de developer, Expression Blend en Design door de designer. Voor de ondersteuning van Silverlight 2 in Blend komt er een beta beschikbaar van de nieuwe versie van Blend 2.5 die Silverlight 2 ondersteuning heeft. De nieuwste beta van Blend 2 heeft namelijk die ondersteuning niet.

Resources

Adverteren met Silverlight met behulp van Visual Studio, Blend, Encoder, Atlas en ... DoubleClick

Er komt een wizard beschikbaar voor Visual Studio om een advertentie te maken op basis van Silverlight. Daarna kan de output uiteraard met Blend worden verreikt door een designer.

Maar daar houdt het niet bij op. Er kan een koppeling gemaakt worden met advertentie systemen zoals Atlas. Hierdoor kan er goed gezien worden hoeveel mensen de advertentie gezien hebben, maar ook wat ze met de advertentie hebben gedaan (kijken, mouse over, video kijken, enzovoort).

We hebben ook toevoegingen gedaan aan Expression Encoder. Hier kunnen advertenties worden toegevoegd voor, na of tijdens een filmpje. Er kan ook voor gezorgd worden dat er niet over de advertentie geskipped kan worden. Maar het is ook mogelijk om dynamische overlays aan te geven. Voor overlays kunnen afbeeldingen worden gebruikt, maar ook XAML. Vervolgens kan de advertentie ook in de stream encoded worden.

Er is op de MIX aangekondigd dat er ook een samenwerking is met DoubleClick. Hierdoor gaat DoubleClick ook support leveren voor het gebruik van Silverlight in advertenties. Er is een DoubleClick SDK beschikbaar gesteld waardoor er op dezelfde manier in Visual Studio ondersteuning kan worden geboden als met Atlas. Hierdoor hebben nu ook de belangrijkste advertentie systemen ondersteuning voor Silverlight. De SDK komt beschikbaar in Q2 van dit jaar.

Silverlight Adoptie

Vaak is de vraag: hoe staat het met de adoptie van Silverlight 1.0. Dit is vooral belangrijk voor partijen die niet het risico willen lopen klanten kwijt te raken op hun website omdat ze de plugin niet geinstalleerd hebben. Vandaag zijn er cijfers bekend gemaakt die meer inzicht geven in de adoptie. Op dit moment worden er meer dan 1.5 miljoen installs per dag gedaan.

Met name door het uitkomen van Silverlight 2 (beta's en RTM) zal dit aantal naar verwachting sterk gaan stijgen.

Internet Explorer 8 Beta-1

InternetExplorer Vandaag is beta-1 voor developers van Internet Explorer 8 beschikbaar gekomen tijdens de MIX in Las Vegas. Deze nieuwe versie ondersteund volledig de web standaarden. IE8 voldoet aan de Acid2 test. Deze week is ook bekend geworden dat de default van IE8 het ondersteunen van web standaarden zal zijn. Dit zal zeker bijdragen tot een steeds betere support door alle partijen (web-browsers, web-bouwers, web-hosters) van web standaarden.

De paar highlights van IE8:

CSS 2.1 support

Support voor de nieuwste standaard versie van 2.1. Hierdoor komt er een voorspelbaar gedrag van websites die zich aan deze webstandaarden houden.

Performance

Script is vaak een probleem. Met test websites blijkt dat IE7 niet altijd goed presteert. Er wordt veel gedaan om die performance enorm te verbeteren.

Ondersteuning van AJAX

De combinatie van IE en AJAX is niet altijd wat je verwacht. Met name de Back button brengt je terug naar de vorige pagina, niet naar de vorige state van de pagina. IE8 doet dat wel, waardoor de AJAX-support enorm verbetert en een betere user experience biedt.

Developer productivity

Er zijn opties toegevoegd in IE8 die het eenvoudiger maken voor web developers om problemen op te sporen. Zo is er bijvoorbeeld een 'inspector' voor de toegepaste CSS. Hierdoor kan onverwacht gedrag onderzocht worden, bijvoorbeeld door conflicterende style settings. On-the-fly kan een style ook uitgezet worden om direct het resultaat te zien.

Activities

Activities zijn XML-gebaseerde toevoegingen in de browser. Hierdoor kunnen in-place op een pagina dynamisch functionaliteiten toegevoegd.

WebSlices

Er is een mogelijkheid om je te abonneren op een gedeelte van een pagina (een slice). Deze slices worden toegevoegd aan de favorites bar zodat snel updates te zien zijn op een pagina zonder de hele pagina te hoeven laden. Dit wordt mogelijk gemaakt door extra markup in de HTML toete voegen. Een heel licht-gewicht model.

Download

De beta van Internet Explorer 8 is downloaden op http://www.microsoft.com/ie/ie8. Dit Meer informatie over IE8 is te vinden op de blog van het IE team.

MIX08 keynote on-demand

De keynote van de MIX08 is on-demand te bekijken waarbij Ray Ozzie, Dean Hachamovitch en Scott Guthrie een overzicht gaven van de visie en de nodige anonceringen deden.

Posted 05 March 2008 06:42 PM door Martin Tirion | no comments
Opgeslagen onder: ,
Nieuwe Expression Community website

Er is een nieuwe Expression Community website beschikbaar gekomen. Deze Microsoft website richt zich op alles rond Expression. Hier kan je de laatste nieuwtjes vinden, maar ook training, discussie forums en downloads. Kijk eens rond op de website en laat me vooral weten als je iets mist of feedback hebt, zowel negatief als positief. De link is http://expression.microsoft.com

Expression Community website

MIX08 begint vandaag

In Las Vegas begint vandaag de MIX08. Deze conferentie die zich richt op web-development en meer zal weer veel nieuws bieden. Alle sessies komen snel beschikbaar om te bekijken als je er niet bij kan zijn. Houd www.visitmix.com in de gaten en deze blog natuurlijk :)

Posted 05 March 2008 04:40 PM door Martin Tirion | no comments
Opgeslagen onder: ,

Zoek

Go

Dit weblog

Nieuws

Selecteren