September 2010 - posts - Web

Web

September 2010 - posts

.toolbox; een interactieve stoomcursus Silverlight-design met Expression Studio.

Microsoft Design .toolbox is een interactieve leeromgeving waarmee je spelenderwijs kennis kunt maken met de beginselen van webdesign en het creëren van interactieve Silverlight-applicaties met behulp van Expression Studio. De leeromgeving is opgedeeld in twee leertrajecten. In Courses worden beginners stap-voor-stap wegwijs gemaakt in webdesign met Expression Studio. Hiervoor is wel een Windows Live ID nodig. In Tutorials worden specifieke onderwerpen voor gevorderden behandeld. Hiervoor is geen Windows Live ID nodig.

.courses
Na het inloggen met je Windows Live ID kun je een avatar kiezen en maak je deel uit van de online community van ‘mede-cursisten’. Je hebt nu toegang tot alle leertrajecten van Courses. De voortgang en de succesvol afgeronde modules worden online voor je bijgehouden. Naarmate je verder vordert in de courses kun je ‘badges’ en ‘stars’ verdienen en je vaardigheden vergelijken met de andere cursisten.

De Courses bestaan uit de onderwerpen Design Scenarios en Design Principles, die ieder uit twaalf lessen bestaan. Ze beginnen bij het begin met basiskennis, -technieken en -vaardigheden zodat gebruikers in hun eigen tempo vertrouwd kunnen raken met de mogelijkheden van Silverlight en Expression Studio.

Design Scenarios behandelt het creëren van interactieve Silverlight applicaties met Expression Studio. Design Principles laat gebruikers kennismaken met de grondregels en beginselen van webdesign zoals onder andere kleur- en fontgebruik plus tips en technieken om deze toe te passen op ontwerpen.

.tutorials
De Tutorials zijn beknopter als de Courses en bevatten een aantal praktische tips, trucs en technieken waarmee gevorderde gebruikers interactieve Silverlight-applicaties leren maken in Expression Blend 3 & 4, bedoeld voor gevorderde webdesigners.

Zie voor een overzicht van websites met Silverlight applicaties die gebouwd zijn met behulp van Expression Studio bijvoorbeeld; Silverlight Showcase.

Posted Thursday, September 30, 2010 11:00 AM door Ruud van Kessel

Silverlight in de praktijk: Yindo.

Dat Silverlight ingezet kan worden voor het weergeven van video’s en visueel aantrekkelijke animaties is inmiddels algemeen bekend. Maar dat er ook veel uitgebreidere systemen mogelijk zijn, laat Macaw zien met Yindo, een online bibliotheek implementatie voor uitgever Van Duuren Media. Hiermee zijn ze door Microsoft uitgeroepen tot de Web Development Partner of the Year 2010, vanwege het vernieuwend inzetten van Microsoft technologieën.

Op http://www.yindo.nl/ worden boeken aangeboden op een aantal verschillende manieren. Om te beginnen is het voor zo goed als ieder boek mogelijk om één of meerdere voorbeeldhoofdstukken te lezen. Wanneer het boek vervolgens bevalt, kan er gekozen worden om de rest van de hoofdstukken ook beschikbaar te maken. Dit kan door een boek te lenen, deze blijft dan een maand op je persoonlijke digitale boekenplank beschikbaar. Door een boek te kopen blijft deze definitief op je boekenplank staan. Overigens is het ook mogelijk om de papieren versie van het boek aan te schaffen.

Macaw heeft de Silverlight componenten voor de digitale etalage, de online reader en de persoonlijke boekenplank ontwikkeld.

De manier van navigeren binnen digitale etalage spoort aan tot het rondneuzen in boeken die voor jou interessant zijn. Het geselecteerde boek is in het groot afgebeeld in het midden van het scherm. Er omheen staan tien boeken die ook voor jou relevant kunnen zijn en onderin worden nog eens honderd gerelateerde boeken getoond. Je kunt dus op een gemakkelijke manier op zoek naar het boek dat het beste bij je past.

Na het aanklikken van een boek, kan je hier meer informatie over opvragen of alvast een voorbeeld hoofdstuk inzien. Dit laatste gebeurt door middel van de speciaal ontwikkelde Silverlight reader op basis van DeepZoom technologie. Door deze technologie zijn de pagina’s, die zijn ingescand op 600dpi, sterk te vergroten en dus altijd goed leesbaar. Toch zorgt DeepZoom ervoor dat de pagina’s op hoge resolutie alleen worden binnengehaald op het moment dat er ook daadwerkelijk wordt ingezoomd, waardoor er snel door de pagina’s genavigeerd kan blijven worden. Dit alles kan binnen het browservenster maar ook schermvullend worden weergegeven, wat het lezen nog prettiger maakt.

Een boek dat je graag nog eens terug wil lezen kan op je persoonlijke boekenplank gezet worden door deze te lenen of te kopen. Dit gebeurt overigens met Yindo Points (100 points is ongeveer een euro), waarvan je er 500 gratis krijgt wanneer je je registreert. Je kunt je boeken dan vervolgens overal online inzien, zolang je een beschikbare internetverbinding hebt. De boekenplank is voor iedereen geheel persoonlijk, maar voor bedrijven is het ook mogelijk worden om een gevulde boekenplank aan iemand kado te geven, bijvoorbeeld als relatiegeschenk.

Macaw laat zien dat het mogelijk is om op basis van een bestaande database, met behulp van Silverlight, een complete front-end te maken die aantrekkelijke animaties bevat. Een goede performance wordt daarbij gehouden door onder andere het inzetten van DeepZoom technologie. Nu dat Macaw heeft met Yindo de toon heeft gezet wat betreft volledige Silverlight applicaties zijn we benieuwd welke systemen er zullen volgen!

Posted Tuesday, September 28, 2010 11:16 AM door Ruud van Kessel

De rol van Microsoft binnen de webwereld

Webdesigner magazine is een maandelijks uitgegeven magazine, gemaakt voor webdesigners. Iedere uitgave helpt het blad de webdesigner op weg met informatieve artikelen, handige tutorials, inspirerende interviews met vooraanstaande bedrijven en designers en praktische overzichten van de mooiste websites.

Aandacht voor design en development
Webdesigner magazine is oorspronkelijk een concept vanuit Groot-Brittannië, wat drie jaar geleden de geboorte van de Nederlandse variant verwelkomde. Het magazine lokaliseert Engelse content, aangevuld met content afkomstig van Nederlandse auteurs. Alhoewel de Engelse versie van het magazine hoofdzakelijk ingaat op design, besteedt Webdesigner in Nederland ook aandacht aan de developmentzijde van webdesign. Zo wordt de kennis van de webdesigner verrijkt op het gebied van de laatste ontwikkelingen in software als Expression Studio en technieken als Silverlight, CSS3 en HTML5.

Veranderingen binnen de webwereld
Webdesigner magazine signaleert de afgelopen jaren heel wat veranderingen binnen de webwereld. Edwin Toonen, redacteur bij Webdesigner verklaart nader: “Wat ons met name opvalt is dat de webwereld sterk aan het professionaliseren is. Het belang van een goede website is ongekend. Doordat steeds meer mensen, ook in hogere mate de consument, zich bezighoudt met webdesign wordt de roep om hoge kwaliteit alsmaar groter.” Een andere ontwikkeling die Webdesigner magazine waarneemt, is het toenemende gebruik van JavaScript-bibliotheken, bestaande uit verzamelingen code om het werk van de developer te vereenvoudigen. Een goed voorbeeld hiervan is jQuery, waarvoor een groeiend aantal plugins beschikbaar komen.

Rol van Microsoft in de ontwikkelingen
Volgens Edwin hoeven verschillende technieken als Silverlight en HTML5 elkaar niet uit te sluiten. Ondanks dat Silverlight en HTML5 directe concurrenten van elkaar zijn, ziet Microsoft groeiende mogelijkheden. Zo heeft Microsoft aangegeven vele elementen uit HTML5 te gaan ondersteunen in Internet Explorer 9. De ontwikkelingen binnen de webwereld hebben er ook voor gezorgd dat Webdesigner magazine het laatste jaar meer ruimte biedt aan Microsoft gerelateerde artikelen. Bijvoorbeeld over de ontwikkelingen rond Silverlight, Expression Studio en Expression Blend. Edwin: “Wij hebben een positievere blik gekregen op Microsoft. Wat ons opvalt is dat Microsoft steeds beter nadenkt over het web en veel luistert naar webgebruikers. Zo luistert Microsoft voor Internet Explorer 9 continu naar de ervaringen van haar gebruikers. De reacties worden weer verwerkt in volgende testversies van de software. Microsoft besteedt eveneens meer aandacht aan het verbeteren van software voor webdesigners. De Microsoft Expression Suite 4 reikt heel ver, waarbij SketchFlow prachtig werkt voor het creëren van een prototype van een applicatie.” Het moge duidelijk zijn dat de komende jaren nog heel wat mooie ontwikkelingen zullen plaatsvinden die het werk van een webdesigner niet alleen vereenvoudigen, maar ook nog leuker maken.

Posted Monday, September 20, 2010 4:24 PM door Ruud van Kessel

Sketchflow en SharePoint, een goeie combinatie.

Het idee achter de Sketchflow functionaliteit waarmee Expression Blend 4 is uitgerust, is dat opdrachtgevers directer betrokken worden bij het designproces. Dit wordt gedaan door het geven van feedback zo eenvoudig mogelijk te maken. Zo kunnen opdrachtgevers hun commentaar direkt in het prototype noteren en illustreren. Wanneer ontwikkelaars het feedback bestand in Expression Blend laden wordt het commentaar automatisch in het prototype getoond. Bijkomend voordeel is, dat dit interpretatieverschillen tot een minimum beperkt. Opdrachtgevers moeten echter nog wel (nieuwe versies van) de feedbackbestanden naar de ontwikkelaars mailen, wat mogelijk tot verwarring kan leiden. Ook dit probleem is nu verleden tijd doordat het SketchFlow prototype direct binnen SharePoint gepubliceerd kan worden. Alle feedback wordt dan centraal bijgehouden. Het enige vereiste voor het publiceren naar een SharePoint omgevingis dat ontwikkelaars en opdrachtgevers beide toegang moeten hebben tot de map waarnaar gepubliceerd wordt. De ontwikkelaar kan vervolgens in Expression Blend eenvoudig aangeven dat hij zijn prototype op SharePoint beschikbaar wil maken:

Waarna de locatiegegevens van de SharePoint omgeving opgegeven moeten worden:

De gekozen Project folder zal aangemaakt worden op de SharePoint omgeving en gevuld worden met het XAP- en het HTML bestand en de feedback:

Opdrachtgevers kunnen de TestPage openen in hun browser om het protype te bekijken hun feedback te geven. De feedback kan worden gedeeld door deze te uploaden naar SharePoint:

Fysiek komen de feedback bestanden terecht in de feedback map op de SharePoint omgeving, maar de ontwikkelaar kan de feedback direct laden in Expression Blend door middel van de “vernieuwen” knop :

Deze manier van werken geeft iedereen binnen het project inzicht in welke feedback er tijdens het design proces gegeven is en voorkomt verwarring over welke versie de meeste recente is. Door het instellen van email alerts worden projectleden zelfs helemaal automatisch op de hoogte gebracht van updates of feedback. Er blijft dus meer tijd over voor de zaken die er echt toe doen.

Posted Friday, September 17, 2010 6:29 PM door Ruud van Kessel

Lancering van Internet Explorer 9

Nieuwe mogelijkheden voor developers
Vandaag vindt de officiële lancering van de betaversie van Internet Explorer 9 (IE9) plaats op www.beautyoftheweb.com. IE9 is de opvolger van Internet Explorer 8, de versie uit 2009. Microsoft wil met deze nieuwe browserversie een inhaalslag maken ten opzichte van de eigen browser en andere browsers.

Nieuwe features
IE9 biedt een aantal nieuwe en sterk verbeterde features. Een van de meest noemenswaardige verbeteringen is de uitgebreide ondersteuning van CSS 3 en JavaScript. De JavaScript verwerkingssnelheid is flink verbeterd ten opzichte van IE8. HTML 5 wordt nu eindelijk ondersteund. Dit biedt developers veel nieuwe mogelijkheden voor bijvoorbeeld de weergave van webpagina’s, het afspelen van media en het bewerken van documenten. Ook SVG2 en DOM worden ondersteund. Scalable Vector Graphics is een op XML gebaseerd bestandsformaat, waarmee vectorafbeeldingen kunnen worden getoond. DOM (Document Object Model) is een cross-platform, gebruikt voor interactie met objecten in HTML en XML-documenten. Volgens Microsoft ondersteunt IE9 deze W3C (World Wide Web Consortium) standaarden beter dan iedere andere browser.

Nieuwe JavaScript engine
Microsoft is ook gaan samenwerken met jQuery, de open-source JavaScript bibliotheek. Met de ondersteuning van jQuery wordt developers veel schrijfwerk aan code uit handen genomen. Een voorbeeld van een van de verbeterpunten is de ondersteuning van het gebruik van ronde hoeken in afbeeldingen. Zo is het met de meeste andere browsers al mogelijk om met een eenvoudige regel code een afbeelding te voorzien van ronde hoeken, iets dat niet het geval was voor Internet Explorer. Daarnaast is IE9 veel sneller dan IE8. Lag Internet Explorer de laatste jaren nog wat achter bij de concurrenten, nu is een behoorlijke sprong gemaakt. IE9 is voorzien van een nieuwe JavaScript engine, Chakra genaamd, waarbij twee processorkernen tegelijk kunnen worden gebruikt. Bovendien wordt voor het eerst gebruik gemaakt van GPU-kracht.

Luisteren naar de community
Met Internet Explorer 9 heeft Microsoft aangetoond een nieuwe weg te zijn ingeslagen. Microsoft luistert voor Internet Explorer 9 continu naar de ervaringen van ontwikkelaars via Microsoft Connect, een platform voor ontwikkelaars om feedback te geven om zo Microsoft-producten te verbeteren. De reacties worden weer verwerkt in volgende testversies van de software. Op deze manier wordt feedback verwerkt in de uiteindelijke versie. Microsoft wil zo niet alleen aansluiten bij andere browsers, maar ook met de developer community. Of zoals Dean Hachamovitch, general manager Internet Explorer, het verwoordt: “We will build the next web together with the community”.

Posted Thursday, September 16, 2010 11:30 AM door Ruud van Kessel

Snelle prototyping met SketchFlow

Deel van Microsoft Expression Blend vormt SketchFlow. Met SketchFlow kunt u vlot prototypes bouwen en feedback over het softwareconcept verzamelen. Interessant aan SketchFlow is de manier waarop de klant wordt betrokken bij het ontwerpen van het prototype: deze kan zijn feedback direct in het ontwerp plaatsen.

SketchFlow helpt u bij het vlot uitwerken en testen van softwareconcepten. Daarnaast kunt u een prototype dat u met SketchFlow hebt gemaakt, gebruiken om feedback te verzamelen.
Het programma kent een duidelijke structuur. Onderin het venster vindt u SketchFlow Map. Met dit onderdeel kunt u snel de flow bepalen van de gebruikersinterface. Met andere woorden: hoe beweegt de gebruiker zich door de verschillende applicatievensters. Handig aan de SketchFlow Map is dat u eventuele problemen met de flow binnen de gebruikersomgeving snel kunt opsporen en verhelpen.

Van schets naar applicatie
SketchFlow maakt gebruik van een geschetste omgeving. Volgens de makers helpt dit de ontwikkelaar duidelijk te maken (bijvoorbeeld aan de klant) dat het om een conceptversie gaat. Dit betekent echter niet dat u alleen een schetst maakt: SketchFlow gebruikt in het prototype echte Silverlight Controls. In het verdere proces komt dit goed van pas: zodra de applicatie(flow) is goedgekeurd, kunt u desgewenst een deel van het prototype gebruiken voor de uiteindelijke applicatie. Daarnaast kunnen teamleden het prototype eenvoudig proberen in hun vertrouwde browseromgeving (met Silverlight ingeschakeld). In het browservenster vinden we een apart vak: Feedback. Hiermee kunnen gebruikers die de applicatie aan een test onderwerpen, direct hun feedback geven. U hoeft zich hierbij niet alleen te beperken tot tekst. Bovenin treffen we een balk aan met teken- en markeergereedschap. Eenmaal aangeklikt, kan er direct in het prototype worden getekend, bijvoorbeeld om bepaalde feedback te verduidelijken. De feedback kan vervolgens naar een bestand geëxporteerd worden. De designer heeft de mogelijkheid om dit bestand in Expression Blend in te lezen, waarna de feedback plus de visuele aanwijzingen in het originele ontwerp worden weergegeven. Deze manier van werken maakt het enerzijds voor de klant mogelijk om heel gericht feedback op een ontwerp te geven. Anderzijds heeft de ontwerper al het commentaar overzichtelijk beschikbaar in de ontwerpomgeving zodat er direct aanpassingen gemaakt kunnen worden.

Snel documenteren
Het goed documenteren van applicaties kost veel tijd. Veel ontwikkelaars mijden dit werk, terwijl het wel erg belangrijk is. Met SketchFlow kan dat proces flink worden versneld. Zo kan er direct een beschrijving van de applicatie worden gemaakt in een Word-document, inclusief inhoudsopgave en screenshots. SketchFlow houdt bij de documentatie ook rekening met de verschillende application states. De documentatie is redelijk uitgebreid, zodat u deze kunt gebruiken wanner er in een teamverband applicaties worden ontwikkeld.

Zelf aan de slag
Op de website van Microsoft Showcase vindt u een compacte videodemonstratie waarin in anderhalve minuut wordt uitgelegd hoe u een prototype bouwt met SketchFlow. Wilt u meer de diepte in? Dan is de 5-daagse training voor Microsoft Expression Blend de moeite waard. Deze online training wordt gratis aangeboden. Op Dag 2 leert u hoe u SketchFlow gebruikt om prototypes te bouwen, te presenteren en feedback te verzamelen. Bovendien gaat u op deze dag dieper in op de tools van SketchFlow. De moeite waard!

Posted Tuesday, September 07, 2010 3:12 PM door Dennis Gandasoebrata

Razor: de nieuwe view-engine voor ASP.Net

Microsoft heeft lang gewerkt aan het ontwikkelen van een nieuwe view-engine voor ASP.Net. Het resultaat is Razor en de functionaliteit van de eerste beta versie is momenteel al te gebruiken via de web ontwikkeltool WebMatrix.

Bij webdevelopment is het haast onontkoombaar dat programmeercode wordt toegevoegd aan de markup code. Vaak is dit erg vervelend om in te voeren in de editor en wordt het bronbestand er niet overzichtelijker op. Bij de ontwikkeling van Razor heeft één belangrijk doel voorop gestaan: de mogelijkheid bieden om programmeercode op te nemen in de markup code maar dan met zo min mogelijk extra syntax toevoegingen. Er is gestreefd naar een syntax die snel is in te voeren maar niet onoverzichtelijk wordt.

Bekijk hieronder een codefragment in de bekende ASP.Net syntax voor het weergeven van een opsomming:

<ul>
<% foreach(var p in Model.Products) { %>
<li><%= p.Name %> ($<%= p.Price %>)</li>
<% } %>
</ul>

En hetzelfde fragment met gebruik van de C# Razor syntax:

<ul>
@foreach(var p in Model.Products) {
<li>@p.Name ($@p.Price)</li>
}
</ul>

Wat opvalt is dat de lastig te typen <% combinatie is vervangen door @ en dat er geen afsluitingstag meer nodig is om het einde van de C# code aan te kondigen. Dit is mogelijk omdat de Razor Parser ingebouwde kennis heeft van C# en VB waardoor deze herkent wanneer een code fragment ophoudt en de markup weer begint.

We zien de intelligentie van de parser terug bij het werken met MasterPage templates. In een pagina layout bestand kan simpel de inhoud worden geladen uit een externe file door in de markup code @RenderBody() te plaatsen. Het enige dat verder nodig is om de pagina in totaal goed te renderen is het toevoegen van de regel @{LayoutPage = “PageLayout.cshtml”;} in het externe bestand.

De Razor bestanden worden opgeslagen met de .cshtml extensie voor C# en de .vbhtml extensie wanneer gebruik is gemaakt van VB. Deze bestanden kunnen binnen een project zonder problemen gecombineerd worden met .aspx of andere view engine bestanden. Er zijn overigens geen speciale tools nodig om de Razor bestanden te bewerken, een simpele editor is voldoende. Het gemak van Razor zal echter het meest naar voren komen bij het gebruik van Visual Studio. De highlighting zal uiteraard worden aangepast op de nieuwe syntax maar ook de Intellisense functionaliteit is uitgebreid voor het omgaan met Razor. Zo zullen in het bovenstaande voorbeeld na het typen van @p. automatisch opties als Name en Price te zien zijn, ondanks dat er binnen de markup tag <li> wordt gewerkt.

Zelf aan de slag
Download en installeer de Web Platform Installer 3.0 Beta. Binnen de Web Platform Installer heb je de mogelijkheid om WebMatrix te installeren. Vervolgens is het een kwestie van een nieuwe site aanmaken die (gedeeltelijk) is opgebouwd uit .cshtml of vbhtml files. Er kan meteen worden getest want WebMatrix start automatisch een lokale IIS webservice. Bekijk voor een uitgebreide introductie van Razor de blog van Scott Guthrie en voor meer inhoudelijke uitleg over de werking van de Razor parser de blog van Andrew Nurse.

Posted Monday, September 06, 2010 9:00 AM door Ruud van Kessel

Design als onderscheidend vermogen

In gesprek met Mark Voermans
Mark Voermans houdt zich als User Experience Products Manager bij Microsoft onder meer bezig met de ontwikkelingen op het gebied van web design en usability. Hij laat zien dat Microsoft zich steeds meer onderscheidt door tools aan te bieden die gericht zijn op het verbeteren van het gehele ontwikkeltraject in plaats van slechts één specifieke taak. Neem bijvoorbeeld SketchFlow, de functionaliteit van een prototype dat hiermee wordt ontwikkeld, vormt direct de basis voor de uiteindelijke implementatie. Ook kan feedback veel efficiënter worden verwerkt doordat de klant deze direct in het prototype kan plaatsen. Maar Microsoft staat op meer gebieden klaar voor de webcommunity.

Design als onderscheidend vermogen
Mark Voermans ziet in zijn rol bij Microsoft verschillende trends, onder meer op het gebied van design. “Design fungeert inmiddels als onderscheidend vermogen. Niet alleen voor je ‘personal branding’, maar ook voor de company branding. Ben je niet online vindbaar, dan besta je voor velen niet meer. Ik merk zelf een sterke verandering in design en de eisen die hieraan worden gesteld. Ten opzichte van zo’n tien jaar geleden bevinden we ons nu in een snellere omgeving. Vergelijk het met de stadsbibliotheek versus de dorpsbibliotheek. Met de grotere hoeveelheid informatie is het belangrijk dat deze op een logische manier wordt gepresenteerd. Aan designers de schone taak om ‘subtiele guidance’ te geven. Dit betekent dat je de bezoeker de weg wijst, zonder dat zij dit expliciet merken. Je moet niet hoeven uitleggen hoe de navigatie verloopt. Lukt dat je niet, dan raak je je bezoekers kwijt.”

Verschillende elementen
Er is meer dan design alleen, vooral als je je bedenkt dat bij webdevelopment verschillende aspecten hand in hand gaan. Dat gegeven is dan ook een belangrijk uitgangspunt geweest bij de ontwikkeling van de Microsoft Expression-lijn. “Kijk tijdens het development-traject naar het totaalplaatje. Dat betekent dus niet alleen design, maar ook zaken als usability en zoekmachineoptimalisatie. Het gaat om een combinatie van verschillende elementen, die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.” Onlangs introduceerde Microsoft versie 4 van de Expression-lijn. Mark hierover: “Expression helpt om het gat te dichten tussen designers en webdevelopers. Tijdens de ontwikkeling zorg je ervoor dat de verschillende disciplines beter op één lijn zitten. Een voorbeeld: stel dat je een menu hebt ontworpen dat uiteindelijk met een animatie moet openklappen. Het gaat er dan om dat het openklappen met een bepaalde snelheid gebeurt en de webdeveloper weet wat de bedoeling is. Expression helpt hierbij. Met Expression Studio proberen we geïntegreerde tools te bieden voor de verschillende aspecten van webdevelopment. We hechten veel waarde aan snelle iteraties: zo is onlangs Studio 4 uitgebracht. Dat is de vierde versie in vier jaar. We weten dat de online ontwikkelingen elkaar snel opvolgen en willen daarop inspelen.”

Prototyping
Volgens Mark vormt prototyping een belangrijk onderdeel van het ontwikkeltraject. “Ga altijd terug naar je doelgroep. Prototyping hoort hier zeker bij, omdat het je in staat stelt de eisen te toetsen aan de eindgebruiker, nog voordat je met de eigenlijke ontwikkeling aan de slag gaat. Een goed programma hiervoor is SketchFlow, waarmee je interactieve prototypes kunt maken. In het prototype kun je door de verschillende schermen klikken. Het programma maakt bewust gebruik van schetsen. Hierdoor voorkom je dat testers en bijvoorbeeld opdrachtgevers zich richten op de verkeerde aandachtspunten, bijvoorbeeld een logo. Op basis van de schets kun je vervolgens het design maken. Met SketchFlow kunnen verschillende personen aan de schets werken. Je kunt dus verschillende disciplines betrekken en zorgt hiermee voor een closed loop”, aldus Voermans.

Tip Top 5 van Mark Voermans

  • Ken je doelgroep: pas het design aan op je bezoeker
  • Gebruik prototyping: goed voorbereid, nog vóór de uitwerking
  • Wed niet op één paard: elke technologie is ergens goed voor
  • Verricht Usability tests: wat werkt er wel, wat niet?
  • Bied je bezoekers ‘subtiele guidance’: wijs ze de weg, zonder dat ze er erg in hebben

WebsiteSpark
Vorig jaar introduceerde Microsoft WebsiteSpark. Een nieuw programma, dat erop is gericht webdevelopers en -designers de nodige tools, ondersteuning en zichtbaarheid te geven. Ontwikkelaars met tien of minder werknemers komen in aanmerking voor Windows Web Server en SQL Server Web Edition, zonder kosten. Mark: “Je kunt hiermee als ontwikkelaar de komende drie jaar gebruiken om je portfolio uit te breiden, en daarmee nieuwe business genereren. Het programma stelt je in staat om het Microsoft-platform te verkennen, naast de bestaande tools en technologie.”

Kennis uitwisselen
Volgens Voermans zijn er verschillende bronnen waar je kennis en ervaringen kunt uitwisselen. “Ik raad zeker aan om een blik te werpen op www.microsoft.com/expression en www.microsoft.nl/expression. Hier vind je content van de community, maar ook tips en trucs. Het belangrijkste is: werp een blik op de mogelijkheden van Expression Studio 4. Voor webdevelopers en -designers liggen hier mooie kansen om hun portfolio – en daarmee de business – flink uit te breiden.”

Microsoft WebsiteSpark www.microsoft.com/web/websitespark/

Silverlight Showcase
www.silverlight.net/showcase/

Posted Wednesday, September 01, 2010 10:00 AM door Dennis Gandasoebrata