December 2010 - posts - Web

Web

December 2010 - posts

Het WebCamp event

Op 20 en 21 januari 2011 organiseerde Microsoft het Webcamp event. Tijdens dit tweedaagse event in De Fabrique in Utrecht kregen bezoekers de kans om websites te leren bouwen met ASP.NET MVC, WebMatrix en OData.

World tour van webexperts
Webcamps verschilt enigszins van andere events van Microsoft. Webcamp is geen jaarlijks terugkerend event, zoals DevDays of TechEd, maar bestaat uit training events over de gehele wereld, technische training kits en een TV-kanaal op Channel 9, genaamd WebCamp TV. De training events kunnen worden gezien als een ‘world tour’ van enkele vooraanstaande Microsoft webexperts. In plaats van eenrichting luistersessies, waar de bezoeker uren op zijn stoel zit te luisteren, hebben de sessies op Webcamp een interactief karakter. Het event trekt gemiddeld zo’n 200 bezoekers, afhankelijk van de locatie. Bezoekers leren gebruik te maken van de nieuwste webtechnologieën en gaan aan de slag met het ontwikkelen van websites.

Hands-on sessies
De eerste dag van het event stond in het teken van plenaire sessies. Microsoft webexperts Scott Hanselman en James Senior verzorgen informatieve presentaties over ASP.NET MVC 3, jQuery, WebMatrix, OData, Web Apps, HTML en Internet Explorer 9. Scott Hanselman is Principal Program Manager bij Microsoft en werd in 2010 beoordeeld tot de beste spreker op het DevDays event. James Senior is Microsoft´s Web Evangelist, gevestigd in Microsoft’s headquarter in Redmond. Tijdens zijn sessie kregen de aanwezigen de ins and outs te weten van ASP.NET MVC, jQuery en Social Web technologieën. Op dag twee gingen de deelnemers zelf aan de slag om het geleerde van de eerste dag in de praktijk toe te passen, door middel van een interactieve webdevelopment workshop.

Posted Tuesday, December 28, 2010 11:00 AM door Martijn Nooij

Marktplaats Innovatiewedstrijd toont mogelijkheden van HTML 5

Vorige maand organiseerde Marktplaats samen met Microsoft een innovatiewedstrijd voor internetbureau´s. Met dit initiatief willen Marktplaats en Microsoft andere partijen uitdagen om mee te denken over de functionaliteit voor zoeken en vinden op de Marktplaats website, aan de hand van HTML 5-functionaliteit.

Verbeteren van de zoekfunctie
Met meer dan 6 miljoen unieke bezoekers per maand en 50.000.000 pageviews behoort de website van Marktplaats tot de meest populaire websites van Nederland. Dagelijks worden meer dan 275.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Naar deze advertenties wordt weer veelvuldig gezocht met de zoekfunctie. Leendert Bottelberghs, Hoofd Innovatie & Mobiel bij Marktplaats: “We wilden graag andere partijen uitdagen om mee te denken over de functionaliteit van de zoekfunctie op de website.” Het voornaamste doel van deze innovatiewedstrijd was om te onderzoeken hoe HTML 5 kan bijdragen aan een verbeterde gebruikservaring. Microsoft heeft pas de beta van Internet Explorer 9 gelanceerd en wil met deze wedstrijd de ervaringen van ontwikkelaars met HTML 5 gebruiken als showcase voor andere websites.

HTML 5-functionaliteit
De wedstrijd telde 14 aanmeldingen welke zijn beoordeeld op een aantal criteria. Een van de belangrijke criteriapunten stond in het teken van vernieuwing. Innovatie staat bij zowel Marktplaats als Microsoft hoog in het vaandel. De bureaus werden dan ook uitgedaagd om met een innovatieve oplossing te komen. Daarnaast werden de ideeën beoordeeld op gebruikerservaring, de effectiviteit van het zoeken en vinden, en de mate waarin HTML 5 werd toegepast. Opvallend was dat alle deelnemers de functionaliteit vanuit persoonlijk perspectief benaderden. Onder de inzendingen veel goede ideeën, maar de winnaar werd unaniem gekozen. ´Wonders interactive´ mag zichzelf kronen tot winnaar van de Marktplaats Innovatiewedstrijd 2010. Daarmee winnen zij € 20.000,-- om hun idee in de praktijk uit te werken. Volgens het juryrapport onderscheidde dit team zich door ‘zeer functionele zoekpagina met veel features’ en ‘mooi gebruik van HTML 5-functionaliteit ter ondersteuning van een goede gebruikerservaring’. De presentatie middels een goed uitwerkte demo was ook een doorslaggevende factor voor het succes van ‘Wonders interactive’.

Toekomstige competities
Het resultaat van de Innovatiewedstrijd mag succesvol worden genoemd. Leendert: “in de toekomst zijn we zeker voornemens om nog een innovatiewedstrijd te organiseren. Alle deelnemers zijn gevraagd om een enquête in te vullen, waarvan de informatie bruikbaar kan zijn voor toekomstige ontwikkelingen. Er komt dus zeker een vervolg, de precieze vorm is op dit moment nog niet bekend.” Met deze competities worden ontwikkelaars gestimuleerd met vernieuwende initiatieven te komen die kunnen bijdragen aan de verdere ontwikkeling van Marktplaats. Bovendien wordt duidelijker welke ervaringen mogelijk zijn met HTML 5. Een win-win situatie!

Posted Thursday, December 23, 2010 11:00 AM door Martijn Nooij

Le Web event: kansen en trends in de huidige internetmarkt

Le Web in Parijs, is een toonaangevend Europees event waar de meest invloedrijke personen uit het Internet ecosysteem elkaar ontmoeten. Tijdens dit tweedaagse event delen topondernemers, managers, investeerders, pers en bloggers kennis en ervaringen met elkaar over de belangrijkste en meest actuele uitdagingen, kansen en trends in de huidige internetmarkt. Het thema voor deze editie: Platforms. We delen graag wat persoonlijke highlights van dit event.

Inspirerende sessies
Ieder jaar heeft Le Web weer een interessant programma met invloedrijke topsprekers als Carlos Ghosn, Marissa Mayer, Dennis Crowley, Alexander Tamas, Sebastien de Halleux, en Michael Arrington. Naast deze inspirerende sessies, wisselen dialogen en interviews zich in rap tempo af met panel discussies. Charlie Kindel, General Manager Windows Phone 7 Development bij Microsoft, hield een interessante sessie over Windows Phone 7. Met de woorden “We failed to execute” maakte Charlie duidelijk dat de oude versie van het mobiele platform niet toereikend was en uit de markt wordt gehaald. De lancering van de Windows Phone 7 moet een start zijn van een nieuwe lijn van smartphones. Microsoft weet hiermee te verrassen en innoveren. Ariel Garten, CEO van Interaxon, liet een heel andere zijde van innovatie zien. De mogelijkheden van het besturen van de computer via je hersenen lijkt dichterbij dan we denken. Door het dragen van een brainwave monitor worden hersengolven gemeten en bijvoorbeeld op een scherm geprojecteerd. Deze techniek wordt in de praktijk al toegepast bij mensen met ADD of als besturingssysteem voor rolstoelen. Daarnaast wordt de technologie ook toegepast in de Star Wars Force Trainer of ZEO Sleep.

Nieuwe gadgets
Op Le Web zijn ook enkele benoemenswaardige gadgets gepresenteerd. Een daarvan is de Parrot AR. Drone, een op afstand bestuurbare helikopter met 2 camera’s aan boord, die kan worden bestuurd met een iPhone of iPad. Voor de besturing zet de AR Drone een eigen Wifi-netwerk op. Volgens Henri Seydoux van Parrot, is dit nieuwe speelgoed een manier om kinderen weer naar buiten te krijgen. Een ander ‘hebbeding’ is de Evernote, een knipselmap voor al je digitale knipsels. Je kunt informatie van websites op verschillende apparaten en besturingssystemen verzamelen, zoals op de pc of mobiele telefoon. Evernote verbindt online met offline en synchroniseert de informatie voor meerdere platformen. Het bijzondere is dat de makers van deze app geen traditionele media inzet, maar via mond-tot-mond reclame en weblogs een enorme groei doormaakt. Er is een API beschikbaar voor developers om andere apps te ontwikkelen die hiervoor kunnen worden gebruikt.

Startup competitie
Le Web organiseert jaarlijks een startup competitie, waarbij Nederland dit jaar door twee bedrijven werd vertegenwoordigd: TinyPay.me en Badgeville. Tinypay.me is een platform voor het commercialiseren van je community en hulp biedt bij het opzetten van een marketplace binnen de community. Badgeville is een white label Social Rewards & Analytics Platform voor web en mobiele uitgevers. Hun klanten bevinden zich in een grote verscheidenheid aan markten, zoals detailhandel, entertainment, uitgeverij en onderwijs. De Nederlandse inzendingen hebben de finale niet gehaald, maar zullen we zeker nog van gaan horen in de toekomst. Drie inzendingen in de finale gingen er met een prijs vandoor. Super Marmite (Frankrijk), een sociaal hulpmiddel om thuisgekookte maaltijden te kopen en verkopen, won de originaliteitsprijs. Waze, een bedrijf uit Israël, was de winnaar voor wat betreft technologie. Waze is een social mobile applicatie die gratis turn-by-turn navigatie biedt, gebaseerd op live route- en verkeersgegevens. De prijs voor beste ‘Virality’ werd gewonnen door Smallrivers voor hun website Paper.li (Zwitserland). Deze site verzameld links van je Twitter en Facebook-account in een online krant, met behulp van semantische analyse van de inhoud.

Kortom, Le Web is absoluut een interessant event voor iedereen die wil bijblijven met de laatste online ontwikkelingen en trends. Wie weet tot volgend jaar!

Posted Tuesday, December 21, 2010 11:00 AM door Martijn Nooij

Silverlight 5: Wat kunnen we verwachten?

Afgelopen 2 december gaf Scott Guthrie in zijn keynote voor het FireStarter event alvast een vooruitblik op Silverlight 5. Niet zonder reden: in het eerste halfjaar van 2011 verschijnt de beta. We bespreken hieronder wat we kunnen verwachten van de nieuwe versie van dit platform, dat steeds populairder wordt.

Guthrie, Microsofts corporate vice president voor het .NET developer platform, geeft aan dat Microsoft wederom goed geluisterd heeft naar de meningen van ontwikkelaars. Zo zijn er op het Silverlight Features Suggestions Forum ruim 21.000 stemmen binnengekomen op suggesties voor allerlei features die in de huidige versie van Silverlight nog ontbreken. Ondertussen heeft Microsoft al 70 procent van deze features kunnen opnemen in de geplande beta release.

Omdat Silverlight steeds breeder ingezet wordt als video-oplossing (kijk bijvoorbeeld naar uitzendinggemist.nl of rtlxl.nl), komen er onder andere op dit gebied een aantal interresante functies bij. Zo wordt het mogelijk om bij het afspelen van video gebruik te maken van de GPU, waardoor processor- en batterijgebruik worden beperkt en ook op minder zware systemen 1080p-video afgespeeld kan worden.

Een andere handige optie, met name voor bijvoorbeeld presentaties of instructievideo’s, is TrickPlay. Hiermee is het mogelijk om een video tot 2 keer zo snel af te spelen terwijl deze normaal kijkbaar blijft. Maar nog belangrijker is dat - dankzij auto pitching - ook gesproken teksten normaal te verstaan blijven.

Op het gebied van bedrijfsapplicaties kunnen we ook de nodige verbeteringen verwachten. Zo wordt het mogelijk om, met de juiste certificaten en group policies, vanuit de browser taken uit te voeren die normaal gesproken alleen op applicatieniveau beschikbaar zijn. Hierbij moet je denken aan het lezen en schrijven van bestanden in de map Mijn Documenten of een USB-stick. Of het starten van Word voor het laden van een tekstdocument. Daarnaast wordt de functionaliteit om Silverlight buiten de browser te gebruiken uitgebreid, dankzij bijvoorbeeld ondersteuning om meerdere vensters te openen vanuit de applicatie.

Maar ook het ontwikkelen zelf zal straks een stuk soepeler gaan omdat er - door het gebruik van verbeterde databinding - meer functionaliteit direct op te nemen is in het XAML-bestand. Deze databinding code is vervolgens gemakkelijker te debuggen doordat er breakpoints gespecificeerd kunnen worden en eventuele fouten dus sneller worden opgespoord.

Bekijk het complete firestarter event online om ideeën op te doen voor allerlei interresante Silverlight toepassingen. Of bekijk de aangekondigde nieuwe features voor Silverlight 5 op Scott’s blog of op de officiële Silverlight website.

Posted Thursday, December 16, 2010 11:00 AM door Ruud van Kessel

Zoekmachine-optimalisatie voor Silverlight applicaties

Iedere webontwikkelaar wil graag dat zijn pagina het goed doet in de resultaten van de verschillende zoekmachines. Dit is immers dé manier om traffic richting de pagina te genereren. Zoekmachines als Bing en Google lezen door middel van crawlers de HTML-code van alle pagina’s op het internet uit om vervolgens deze pagina’s te waarderen. Deze waardering speelt een grote rol bij de volgorde waarin de zoekresultaten worden getoond bij de opgegeven zoektermen. Voor het waarderen van websites wordt voor een groot deel gekeken naar de tekst die ook voor een bezoeker zichtbaar is op de pagina. Omdat tekst in een Silverlight component normaal gesproken geen deel uit maakt van de HTML-code zal deze ook niet geïndexeerd worden door zoekmachines. Dit weerhoudt sommige webontwikkelaars ervan om Silverlight te gebruiken in de pagina’s die zij ontwikkelen. Er zijn echter een aantal manieren om pagina’s die Silverlight bevatten toch goed te laten scoren op de zoekresultaten pagina’s, we zullen er hieronder een aantal bespreken.

Algemene richtlijnen
Een algemene richtlijn voor het gebruik van Silverlight is: bouw niet de volledige pagina in Silverlight, maar pas dit slechts toe passen op de onderdelen die de zogenaamde Rich Content vereisen. Op die manier heb je verschillende eilanden van Silverlight componenten binnen de normale HTML-code, op deze manier is vrijwel alle belangrijke tekst normaal te indexeren. Verder is het bevorderlijk wanneer iedere afzonderlijke pagina via een leesbare URL is op te vragen, omdat websites met een duidelijk opbouw van pagina’s beter gewaardeerd worden. Deze opbouw ontbreekt wanneer de hele pagina één groot Silverlight component is. Om dezelfde reden is het raadzaam om navigatie-elementen zoals in een menu-item niet in Silverlight te bouwen.

Dat er echter voor al deze regels een uitzondering bestaat, kan je lezen in deze post waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe een zoekmachine vriendelijke website te maken die volledig uit Silverlight bestaat, door middel van onder andere URL-routing.

Overige mogelijkheden
Een eerste stap is om het SilverlightApp.xap bestand een beschrijvende bestandsnaam te geven, waardoor ook deze bijdraagt aan de vindbaarheid van de pagina.

Vervolgens is de belangrijkste manier om pagina’s met Silverlight componenten zoekmachine vriendelijk te maken, het opnemen van een goede alternatieve beschrijving in het object element waarin het component geladen wordt. Wanneer om één of andere reden de Silverlight plug-in niet kan worden geladen, dan zal de deze tekst weergegeven worden in de browser van de bezoeker. Maar dit is ook de tekst die zoekmachines voor het indexeren gebruiken. Alle, correct in HTML opgemaakte, tekst die na de param tag in het object element geplaatst wordt, zal dus meegenomen worden bij de waardering van de pagina.

Je kunt jezelf werk besparen door XSLT transformaties te gebruiken die de tekst uit het Silverlight XAML filtert en als HTML in het object element zet. Beoordeel hierbij wel eerst of de tekst in de applicatie ook daadwerkelijk relevante content is. Wanneer het een uitgebreide applicatie betreft met bijvoorbeeld voornamelijk labels bij invoervelden, dan zal dit als een lange reeks nietszeggende termen geïndexeerd worden. Een goede beschrijving van de applicatie, bij voorkeur met daarin de belangrijkste keywords verwerkt, zal in dat geval tot een beter resultaat leiden.

Kijk voor meer tips of voor uitleg over bovenstaande technieken op de pagina met deze whitepaper.

Posted Tuesday, December 14, 2010 11:00 AM door Ruud van Kessel

ISS Search Engine Optimization Toolkit voor meer SEO traffic!

De IIS Search Engine Optimization (SEO) Toolkit helpt developers om hun website op een eenvoudige manier meer zoekmachinevriendelijk te maken. De ISS SEO Toolkit bevat een groot aantal handige modules die u stap voor stap door het website optimalisatieproces leiden. Onder meer de volgende onderdelen maken deel uit van deze slimme module: De site analyse module, de robots exclusion module en de sitemaps module.

Inzicht in de kwaliteit van uw website met behulp van de de site analyse module
De site analyse module analyseert lokale en externe websites zodat deze effectief kunnen worden geoptimaliseerd op inhoud, hiërarchische structuur en URL structuur. Deze module doorzoekt uw website op dezelfde wijze als een zoekmachinecrawler. Op basis van de resultaten kunnen tailormade adviezen gegeven worden om de website te optimaliseren.

Daarnaast kan de site analyse module worden gebruikt om veel voorkomende problemen op te sporen. Denk hierbij aan het opsporen van site content die een potentieel negatieve invloed op de gebruikers ervaring hebben. De site analyse module bevat hiervoor een groot aantal standaard rapportages die gebaseerd zijn op de meest voorkomende scenario’s. U krijgt hierdoor een compleet en accuraat advies met betrekking tot mogelijke verbeterpunten zoals: het aantal gevonden gebroken links, dubbel geplaatste content of algemene prestatieproblemen. De site analyse module ondersteunt ook het programmeren van custom queries voor de aanwezige content.

Eindelijk controle over hoe spiders uw website zien
De robots exclusion module maakt het website-beheerders mogelijk om het robots.txt-bestand te beheren vanuit de vertrouwde IIS Manager-interface. Deze robots exclusion module kent twee handige manieren waarop de interface bestuurd kan worden. Daarnaast is het mogelijk om handmatig wildcards te gebruiken om specifieke paden te definiëren.

Vertel de zoekmachine waar ze moeten zijn voor uw content!
De sitemap en site index module maakt het beheerders makkelijker om eenvoudig een sitemap aan te maken en te beheren. De site index module maakt het mogelijk de belangrijkste URL’s op te sommen en te rangschikken in een sitemap.xml bestand zodat zoekmachines deze eenvoudig en snel kunnen indexeren.

Hoofdkenmerken van de ISS Search Engine Optimization Toolkit zijn verder;

  • De toolkit bevat een volledige crawler die uw website doorzoekt.
  • Een overzichtelijk en gedetailleerd dashboard.
  • Query builder die u helpt uw eigen rapporten samen te stellen.
  • Gedetailleerde informatie per URL.
  • Routesimulatie waardoor u inzicht krijgt in de werking van zoekmachinespiders.
  • Eenvoudig te besturen ‘full options’ robots.txt beheermodule.
  • Eenvoudig en overzichtelijke interface voor het aanmaken van sitemaps files (in HTML en XML).

Posted Thursday, December 09, 2010 11:00 AM door Martijn Nooij

Tweakers ontwikkelt showcase voor Internet Explorer 9

Veel ontwikkelaars hebben reikhalzend uitgekeken naar de bètaversie van Internet Explorer 9. De launch hiervan betekende voor veel gebruikers dat ze eindelijk de veelbesproken verbeteringen en nieuwe mogelijkheden zelf konden testen. Om uitgebreid te testen hoe webpagina´s worden geladen in de nieuwste telg uit de Internet Explorer serie, heeft Microsoft ruim 7.000 websites bestudeerd, waaronder ook www.tweakers.net.

IE9 showcase
Tweakers.net is het grootste elektronica- en technologieplatform van Nederland. Naast nieuws en reviews van it-producten, elektronica, games en mobiele telefoons, bestaat het 'Tweakers platform' uit een product- en prijsvergelijker (Pricewatch) en een drukbezocht forum met een zeer grote en actieve community. De doelgroep van Tweakers.net bestaat uit bezoekers die bovengemiddeld zijn geïnteresseerd in elektronica en technologie. Naast ‘gewone’ consumenten, zijn dit veelal ook bezoekers die Tweakers.net vanuit hun (ICT-)professie bezoeken. Naast het veldwerk van Microsoft zelf, heeft Microsoft aan Tweakers.net gevraagd een showcase te ontwikkelen. Hierin worden enkele nieuwe mogelijkheden van IE9 belicht. Tweakers.net heeft dit initiatief met open armen aangegrepen, om zo enkele nieuwe features onder handen te nemen en het gebruik van nieuwe functionaliteit onder de loep te nemen.

Imageviewer
Een van de eerste functies die Tweakers.net graag wilde vernieuwen is de ´imageviewer´. Deze was al enigszins verouderd en voldeed niet meer aan de eigen wensen. Door de ondersteuning van HTML 5 en CSS3 kon de weergave van de imageviewer worden geoptimaliseerd. Zo kunnen developers met CSS3 afbeeldingen afgerond maken met één eenvoudige regel. Bezoekers kunnen snel door de afbeeldingen bewegen en een specifieke afbeelding eenvoudig selecteren. De grafische mogelijkheden zijn sterk verbeterd en het scrollen werkt bovendien veel vloeiender.

Avatar cloud
Naast de imageviewer heeft Tweakers.net een andere showcase bedacht waar optimaal gebruik wordt gemaakt van vernieuwende functionaliteit in IE9, met name HTML 5 met Canvas. Met de Canvas-technologie kunnen developers eenvoudig tweedimensionale vormen tekenen en interactieve content weergeven. Hiermee wordt het gebruik van software van derden – zoals Adobe Flash – in sommige gevallen overbodig. Het eindresultaat is een dynamische activiteitenstroom van gebruikers op de website. Je ziet reacties op de Frontpage of het forum langskomen, maar ook nieuwe topics en reviews. Alle reacties zijn voorzien van de avatar van de gebruikers en met een klik ontvang je meer informatie over de post of de reactie. Hiermee kan een developer eenvoudig interactieve content weergeven, zonder daarvoor noodzakelijk software van derden nodig te hebben. Zelf noemt Tweakers.net het een ‘Avatar cloud’, wat de lading aardig dekt.

Tweakers.net laat met deze showcase duidelijk zien dat Internet Explorer 9 een enorme sprong vooruit heeft gemaakt. Dit belooft veel goeds voor de nabije toekomst!

Posted Tuesday, December 07, 2010 10:00 AM door Martijn Nooij