Web

Web

Het weblog van Microsoft Web gaat op een andere plek verder.

Dit is het laatste bericht dat zal worden geplaatst op deze locatie. Het weblog gaat op een andere plek verder. Voortaan blijft u op de hoogte via http://www.microsoft.nl/web. Let op: de bijbehorende locatie van de RSS-feed is vernieuwd: http://www.microsoft.nl/web/blogs/rss.aspx.

 

Posted Thursday, February 16, 2012 11:24 AM door Ruud van Kessel

SIENN, specialist in online weboplossingen met Windows Azure
SIENN, specialist in online weboplossingen met Windows Azure

Volledig werken in de cloud, dat is wat SIENN doet met behulp van Windows Azure. Het bedrijf wil graag in de toekomst een global partnership met Microsoft bereiken op het gebied van Windows Azure applicaties.

SIENN is gespecialiseerd in de ontwikkeling en implementatie op het gebied van online weboplossingen in de cloud. Daarbij richten zij zich op een breed scala van gebruikers en toepassingen.

Eigen online platform
SIENN bestaat vanaf 2009 en is van origine een Zwitsers bedrijf. De SIENN groep bestaat uit 70 medewerkers, waarvan 20 werknemers actief zijn in de Benelux. Het bedrijf heeft distributiekanalen in onder meer de Verenigde Staten, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Oost-Europa. SIENN Nederland is distributeur van het eigen online platform SIENN® voor de Benelux. Het online platform van SIENN wordt aangedreven door de techniek van Windows Azure en baseert zich bij alle oplossingen op dit platform.

Wijdverspreide activiteiten
De activeiten van SIENN zijn wijdverspreid. Naast het ontwikkelen van online business applicaties, zoals formulierapplicaties, mobiele applicaties en Zoekmachineoptimalisatie (SEO) legt het bedrijf zich ook toe op webpresentaties. Gebieden als E-business, e-commerce en e-portal behoren daarbij tot hun specialiteiten. Als laatste ligt bij de backoffice systems de focus op Microsoft Sharepoint en de connectiviteit met Microsoft Dynamics. Daarbij hoort ook het realiseren van dataconnectiviteit met SAP. De organisatie baseert zich bij alle oplossingen op het eigen online platform: SIENN®.

Voordelen Windows Azure
SIENN heeft bewust gekozen om Windows Azure te omarmen. De techniek van Windows Azure zorgt voor een ‘easy deployment’ van applicaties en een snellere Time to Market voor SIENN. Doordat de onderneming zich richt op een breed scala van gebruikers en toepassingen, is een dynamisch platform zeer gewenst. Windows Azure past hier perfect bij, omdat Azure volledig en zeer goed schaalbaar is. Daarnaast is Azure een globale oplossing en worden de kosten betaald naar gebruik.

Voor de toekomst ziet SIENN een grote rol weggelegd voor Windows Azure. Het platform is volgens het bedrijf dé business cloud oplossing en dient als vervanger voor alle Windows georiënteerde hosting.

Wil je ontdekken wat Windows Azure voor jouw organisatie kan betekenen? Bezoek de website.

Bezoek de website van SIENN.

Posted Wednesday, December 21, 2011 11:54 AM door Ruud van Kessel

Windows 8: het testen van de touch interface onder de loep
Windows 8: het testen van de touch interface onder de loep

Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, Windows 8, komt volgend jaar uit. Onlangs werd al de Developers Preview uitgebracht om developers kennis te laten maken met het besturingssysteem en de bijbehorende nieuwe functionaliteit. Voordat Windows 8 in de winkels ligt, is het aan een lange reeks testen onderworpen. Vooral de vernieuwende touch interface zal onder de loep genomen moeten worden om op alle systemen goed te kunnen functioneren. Grant George, corporate vice-president van Windows testing, en Jeff Piira, test manager van het Human Interaction in Programming-team, leggen onder meer uit waar ze allemaal op letten bij het testen van touch interface aspecten.

Natuurlijke ervaring
Vooropgesteld, iedere touch interface heeft zijn eigen uitdagingen om te tackelen en te perfectioneren. Voor de eindgebruiker is het van belang dat de interactie met de touch interface soepel, toegankelijk en als een natuurlijke ervaring verloopt. Dit natuurlijke gevoel is dan ook één van de prioriteiten waar veel aandacht aan is besteed bij het testen van Windows 8. Een ander aspect van de veranderingen in Windows 8 is hoe de touch ervaring benaderd is. In een vroeg stadium werd besloten dat de gebruikerservaringen niet alleen specifiek voor touch werd ontworpen, maar ook geoptimaliseerd.

Definitie goede touch ervaring
Een goede touch ervaring is onontbeerlijk. Wanneer het systeem niet goed reageert op je interactie, werkt dat een goede gebruikerservaring alleen maar tegen. Maar wat is een goede definitie van touch ervaring? Daarbij moet gelet worden op de volgende punten:

 • Het scherm moet voor de gebruiker voelen alsof het vastgeplakt zit aan zijn vinger.
 • Touch visualisatie is direct en onmiddellijk.
 • De user interface is eenvoudig en naadloos te bedienen.
 • Op het scherm typen is snel, efficiënt en responsive.
 • Touch applicatie ervaringen zijn consistent. Het gebruik van deze applicaties is altijd hetzelfde, ongeacht op welke device deze draait.

Testsystemen
Grant en Piira gebruiken tijdens het testen van Windows 8 een breed scala aan systemen. Een lijst van alle apparaten in het testlab is hier te vinden. Er zijn een aantal nieuwere Windows 7 systemen die veelgebruikt worden om het nieuwe besturingssysteem op te testen, te weten:

 • HP Elitebook 2740p and 2760p convertible
 • ASUS EP121 tablet
 • Dell Inspiron Duo convertible
 • Lenovo x201, x220t convertible
 • 3M M2256PW 22” display

De kwaliteit van de touch interface wordt niet alleen bepaald door het touchscreen en haar relatie tot de gebruiker. Bij het testen van de systemen wordt er ook gelet op zaken als de stevigheid van de omlijsting, de rekenkracht van de CPU en de krasbestendigheid van de bovenste laag van het scherm. Deze kunnen namelijk allemaal invloed hebben op de Windows 8 touch ervaring.

Zelf aan de slag
Wil je zelf gaan testen met de touch interface van Windows 8? Download dan hier de Developers Preview van Windows 8. Testen kan met een touchscreen of een touchapparaat.

Posted Monday, December 19, 2011 11:02 AM door Ruud van Kessel

Techdays 2012. What’s next. Now.
Techdays 2012

Een poos geleden werd het al aangekondigd: Techdays 2012 zit er weer aan te komen! Van 15 t/m 17 februari 2012 zal het World Forum in Den Haag de place to be zijn voor IT-professionals, software developers en iedereen met een passie voor technologie. Behalve interactieve sessies, verzorgd door meer dan dertig sprekers, kunnen bezoekers ook dit jaar wederom power-trainingen volgen, vragen stellen in de ask-the-expert-area en vindt het (vrij toegankelijke) GeekNight plaats.

IT-professionals
Woensdag 15 februari is gericht op IT-professionals. Zij komen hier onder andere meer te weten over een solide, schaalbare infrastructuur in de cloud. Dit kan voor zowel private, public of hybride modellen gelden. Hierbij zijn beheer en security uiteraard belangrijke thema’s.

Eén van de sessie onderwerpen deze dag is Hyper-V, verzorgd door Bryon Surace, senior Program manager van Microsoft. Hyper-V is de nieuwe servervirtualisatietechnologie van Microsoft waarmee de virtualisatie van meerdere Windows- en niet-Windows-besturingssystemen op één server mogelijk is. Ook wordt de kracht van x86-64 systemen in Hyper-V optimaal benut. Surace zal van 16:30 tot 17:45 uur een sessie houden over schaalbaarheid van Windows 8 Hyper-V. Klik hier voor meer info.

Eveneens op 15 februari om 16:30 uur vindt in een andere zaal een sessie geleid door Walter Eikenboom plaats. Eikenboom is als Principal consultant werkzaam bij INOVATIV, en zal tijdens deze sessie dieper ingaan op System Center 2012. Deze zakelijke oplossing biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om bedrijfsdektops te beheren. Denk hierbij aan het installeren van software-updates en het configureren van beveiligingssoftware. Operations Manager 2012 wordt naast Operations Manager 2007 R2 gelegd, wijzigingen worden besproken en oplossingen voor de beperkingen uit 2007 R2 worden geboden. Klik hier voor meer informatie.

Developers
Donderdag 16 februari en vrijdag 17 februari richt zich op developers. Wat moet je weten om als hardware en software developer succesvol te zijn? Aan bod komen dynamische applicatie ontwikkeling voor de cloud, web en phone. Applicatie ontwikkeling voor Windows 8 en Windows Phone worden besproken, maar ook Visual Studio 11 en cloud development met Windows Azure komen aan bod.

Tarek Madkour zal een sessie leiden waarbij het bouwen van Windows 8 Metro style apps centraal staat. De hierbij gebruikte technologie is C++, waar Madkour als Microsoft Visual C++ program manager ruime kennis voor aan boord heeft. De volledige ontwikkeling van een app komt in deze sessie aan bod, van idee tot publicatie op de marketplace. Klik hier voor meer informatie.

Wade Wegner is een Technical Evangelist op het gebied van Windows Azure. In één van zijn sessies zal hij dieper ingaan op het gebruik van Windows Azure in combinatie met Windows Phone, iOS, Android en Windows 8. Zijn schaalbare web apps mogelijk in Windows Azure? En hoe zit het met het opslaan van data in de cloud? Dit alles zal in duidelijke demo’s door Wegner worden toegelicht. Ook veelvoorkomende drempels als authenticatie, datastorage en notificaties op meerdere devices komen hierbij aan bod. Klik hier voor meer informatie.

GeekNight
Tussen alle sessies door is er ook ruimte voor ontspanning. Daarom wordt ook dit jaar weer de GeekNight georganiseerd, op donderdagavond 16 februari. In een informele setting kunnen bezoekers kennis maken met de leuke, verrassende, inspirerende en soms vreemde kanten van informatietechnologie en applicatie development. De focus ligt deze avond op plezier en de toegang is gratis.

Aanmelden
Er zijn nog steeds tickets voor TechDays 2012 beschikbaar, variërend van € 299 voor een dagkaart tot € 611,50 voor een totaalpakket van drie dagen plus diner en GeekNight. Aanmelden kan via de website van TechDays 2012.

Posted Tuesday, December 13, 2011 5:37 PM door Rick Wissing

Windows 8 Metro Style app development
Windows 8 Metro Style app development

Van 15 tot en met 17 november 2011 vond de Microsoft Windows 8 Partner Workshop plaats in Amsterdam. Bij deze workshop waren developers uit heel Europa aanwezig. De workshop werd gehouden door Juergen Schwertl (Program Manager) en Maarten van de Bospoort (Principal Consultant) van Microsoft. Zij lichtten de aspecten van het nieuwe Windows-platform uit en toonden de nieuwe ontwikkelmogelijkheden. De deelnemers van de workshop konden vervolgens experimenteren met deze nieuwe mogelijkheden door middel van verschillende Hands-On Labs.

Tijdens de workshop kwam onder andere de Metro Style User Experience aan bod. Zo werd het gehele principe van de Metro Style toegelicht met haar vernieuwende eigenschappen, zoals contracts, views, scaling, roaming, tiles en notifications. Door middel van contracts kan een applicatie gemakkelijk geïntegreerd worden binnen het zoek- en deelmechanisme van Windows 8. Verschillende views, zoals de portrait- en snapview zorgen ervoor dat de content van apps ook op tablets en andere apparaten altijd optimaal getoond worden. Daarnaast zijn nieuwe principes toegelicht, zoals ‘touch-first design’ en het nuttig gebruik maken van animaties binnen de user interface.

Gescheiden omgeving
Binnen Windows 8 is er sprake van een gescheiden omgeving: de Metro Style omgeving en de desktopomgeving. Binnen de desktopomgeving zullen alle applicaties blijven functioneren die op de vorige Windows-versie ook functioneerden. Deze applicaties draaien op de Win32-API. Binnen de Metro Style omgeving zullen applicaties draaien op de WinRT-API.

In de Metro Style omgeving is het mogelijk om applicaties te ontwikkelen in C++ of C#/VB in combinatie met XAML. Het is daarnaast echter ook mogelijk om applicaties te ontwikkelen in JavaScript met HTML/CSS. Binnen de Metro Style omgeving kunnen beide combinaties de Windows RunTime API aanspreken, waardoor complete applicaties in beide talen geschreven kunnen worden. In de desktopomgeving is dit niet mogelijk en blijft HTML/JavaScript gebonden aan Internet Explorer, C/C++ aan Win32 en C#/VB aan .NET & SilverLight.

Windows Style apps zijn eenvoudig te stylen door middel van CSS of XAML. Daarnaast zijn animaties gemakkelijk te implementeren in je app. Met behulp van Microsoft Blend kan je je applicatie moeiteloos stylen en is het mogelijk om direct het resultaat te bekijken. Daarnaast zijn er veel controls en views standaard aanwezig voor gebruik.

Binnen je app heb je gemakkelijk toegang tot media, sensoren en locatiegegevens. Het opnemen van bijvoorbeeld een video is in twee regels code te realiseren: je geeft het OS het signaal dat je een video wilt opnemen en vervolgens krijgt een asynchrone functie de videostream terug. Het OS handelt dus zelf de opnameprocedure af.

Binnen Metro Style is het de bedoeling dat applicaties zo soepel mogelijk draaien. Door de touch interface zijn vertragingen in applicaties veel beter te merken. Om deze reden is het de bedoeling om iedere handeling die langer duurt dan 50 milliseconden asynchroon af te handelen, dit is gemakkelijk te doen door middel van de nieuwe Asyncen Await keywords. Synchrone code die de user interface blokkeren behoren hiermee tot het verleden.

Process Lifecycle Management
Hoe de applicatie door Windows wordt behandeld is ook veranderd in Metro Style, zo draait een app niet meer de volledige tijd, zoals nu het geval is. Een app wordt op de achtergrond opgeschort op het moment dat deze niet meer wordt gebruikt, de applicatie krijgt hier een notificatie van. Vervolgens heeft de applicatie vijf seconden om zijn huidige staat op te slaan. Wanneer de gebruiker de applicatie weer wenst te gebruiken, wordt deze uit de suspendmodus gehaald. Als er veel applicaties openstaan en het werkgeheugen dreigt op te raken, zorgt een speciaal algoritme binnen Windows ervoor dat de suspended applicatie die de meeste resources gebruikt wordt afgesloten. Er zijn uitzonderingen op de suspendstatus, bijvoorbeeld voor het afspelen van media: muziek kan op de achtergrond doorspelen.

Roaming
Metro Style apps kunnen roaming toepassen via het Windows Live-profiel van een gebruiker. Op deze manier kan een persoon inloggen op iedere Windows 8 computer en ter plekke zijn apps gebruiken met zijn eigen instellingen. Developers kunnen de instellingen van hun applicatie opslaan in een ruimte van 30 kB, die vervolgens aan het online live profiel gekoppeld wordt. Bij opslag van gegevens van een applicatie wordt onderscheid gemaakt tussen de opslag van instellingen en het opslaan van bestanden zelf.

Windows Store
Alle apps binnen Windows 8 zijn beschikbaar via de Windows Store. Ontwikkelaars hebben binnen de Store de mogelijkheid om hun applicatie op verschillende manieren aan de gebruiker aan te bieden. Een optie is bijvoorbeeld de eenmalige aankoop, eventueel in combinatie met één of meerdere proefversies. Ook kan je denken aan tijdsaankopen, zoals een maandelijks bedrag. Ontwikkelaars krijgen zelfs de mogelijkheid om het gebruik van functionaliteiten aan te bieden. Een applicatie is gekoppeld aan een Windows Live ID en zal op verschillende computers bruikbaar zijn door middel van roaming.

Voor meer informatie over het ontwikkelen van apps kan je terecht op de Windows Dev Center for Metro Style apps.

Posted Sunday, December 11, 2011 9:18 PM door Ruud van Kessel

Ontwikkel je eigen Kinect applicatie
Ontwikkel je eigen Kinect applicatie

Microsoft stimuleert ondernemers, ingenieurs en vernieuwers met behulp van Kinect Accelerator om innovatieve manieren te bedenken om de Microsoft Kinect controller te gebruiken. De Kinect controller werkt in combinatie met de Xbox 360 en kan aangestuurd worden door middel van bewegingen en spraak. Kinect Accelerator is erop gebrand ontwikkelaars de mogelijkheid te bieden om zakelijke ideeën een platform te bieden en tot leven te wekken. Uit alle ingezonden concepten worden er tien finalisten gekozen voor het programma. Dit programma loopt van maart tot en met mei 2012 en vindt plaats in Seattle.

Programma met professionele begeleiding
Voor de tien ‘winnaars’ die het programma in Seattle mogen volgen staat een groep van professionele begeleiders klaar welke wordt aangestuurd door TechStars. De mentoren voor Kinect Accelerator zijn onder meer andere ondernemers en investeerders uit hetzelfde werkveld alsmede leidinggevenden van Microsoft Studios, Xbox, Microsoft Research en andere Microsoft organisaties.

Naast de professionele begeleiding ontvangt ieder deelnemend team een startkapitaal van $ 20.000, een Xbox development kit en de Windows Kinect SDK. Bovendien krijgen ze een kantoorruimte en alle middelen van Microsoft BizSpark ter beschikking, net als intensieve technische training en ondersteuning die erop gericht is om van het concept een succes te maken. Aan het eind van het programma krijgt ieder conceptteam de mogelijkheid om zijn idee op een Investor Demo Day te presenteren aan investeerders, Microsoft executives, media en prominente figuren uit de branche.

Voorwaarden om mee te doen
Om mee te kunnen doen met Kinect Accelerator zijn er een aantal voorwaarden opgesteld. Alleen Kinect gerelateerde applicaties op Windows of Xbox die een commercieel bedrijf kunnen worden, kunnen meedingen. Het concept mag op ieder platform worden uitgevoerd en hoeft niet per se in de cloud gehost te worden, zolang het maar een applicatie is. Het deelnemende team dient vervolgens de technische vaardigheden aan te leren, mochten deze nog niet aanwezig zijn, die vereist zijn om een functionerend prototype te kunnen maken. Als laatste voorwaarde -en misschien wel de belangrijkste-, het ontwikkelaarsteam dient bereid te zijn om voor drie maanden naar Seattle te verhuizen om daar deel te nemen aan het programma.

Meedoen kan tot en met 25 januari 2012.

Zelf aan de slag
Heb je al een goed idee voor Kinect Accelerator? Schrijf je dan meteen in voor de screeningfase. Voor veel gestelde vragen over Kinect Accelerator bestaat er een FAQ-pagina. Nog geen concept bedacht, maar wil je wel weten wat er al gerealiseerd is met Microsoft Kinect? Op de website The Kinect Effect staan een aantal toepassingen die met de controller gemaakt zijn. Ook staat er uitgelegd hoe de Kinect controller werkt en kun je de Kinect voor Windows SDK beta downloaden om zelf te experimenteren met Microsoft Kinect.

Posted Thursday, December 01, 2011 6:30 PM door Ruud van Kessel

Eenvoudig websites vastpinnen aan je taakbalk
Eenvoudig websites vastpinnen aan je taakbalk

Snel je favoriete webpagina’s bezoeken? En dat zonder de browser geopend te hebben? Internet Explorer 9 (in combinatie met Windows 7) biedt de mogelijkheid om websites razendsnel te kunnen bereiken via je taakbalk via zogenoemde pinned sites. Door tabbladen te slepen naar de taakbalk, worden deze er automatisch op vastgepind. De functionaliteiten van de website worden zo doorvertaald naar het menu van het icoon in de taakbalk. Als developer kun je er nu voor zorgen dat de bezoekers van jouw website ook van deze functionaliteit gebruik kunnen maken door het toevoegen van een aantal regels html in de sourcecode. De site pinmywebsite.com maakt het implementeren nu nog makkelijker.

Voorbeelden
Eén van de meest praktische voorbeelden van dit principe is Hotmail. Wanneer je het tabblad naar je taakbalk hebt gesleept, kun je met één klik op de muis naar je Agenda, Postvak IN of Contactpersonen navigeren. Daarnaast kun je ook een e-mail verzenden vanuit het taakbalkmenu. Een andere website die het vastpinnen aanbiedt is Buienradar. Via het snelmenu kom je terecht bij de Weersverwachting vandaag en morgen, Weerfoto’s en het actuele weer. Als laatste voorbeeld laat Facebook zien hoe het gebruik van de functionaliteit in Internet Explorer optimaal benut kan worden. Met één klik op de muis ga je naar Nieuws, Berichten, Evenementen of Vrienden. Zo heb je altijd de veelgebruikte URL’s binnen handbereik.

Stappenplan
Wil je zelf een ‘aan de taakbalk vastgepind menu’ samenstellen voor je website? Via de pagina van Pin My Website kun je eenvoudig een lijst maken met favorieten of meest bekeken pagina’s van je domein. Allereerst vul je algemene informatie, zoals de websitenaam en URL, over de te maken snelkoppeling in en selecteer je een .ico-bestand, welke zal verschijnen in je taakbalk.

Daarna maak je een lijst van URL’s in combinatie met een .ico-bestand (het favicon), om als ‘taken’ in het menu te laten zien. Het maximum hierbij is vijf items. Wanneer deze stap voltooid is kun je er vervolgens voor kiezen om ook dynamische items mee te nemen in het menu. Dit doe je door een RSS-feed als URL in te voeren. Bovendien kun je aanvinken of het icoon in je taakbalk nieuwe items via een badge met getal laat zien.

Als laatste kun je een notificatiebalk aan de bovenkant van je website toevoegen om extra nadruk te leggen op de mogelijkheid dat je de website kunt vastpinnen aan de taakbalk.

Als uitvoer van dit stappenplan genereert de pagina een script welke je in de HTML-code moet plakken zodat je bezoekers de website aan de taakbalk vast kunnen maken.

Zelf aan de slag
Meer informatie over het principe van vastgepinde websites is te lezen op de Beauty of the Web-website. Een demo van het vastpinnen van websites op je taakbalk is hier te vinden. Wil je meteen aan de slag gaan, dan moet je bij Pin My Website zijn om je eigen code te creëren.

Posted Thursday, November 10, 2011 5:35 PM door Ruud van Kessel

Hands-on Labs voor applicatieontwikkeling op Windows 8
Hands-on Labs voor applicatieontwikkeling op Windows 8

Sinds de developer preview van Windows 8 uit is, kunnen ontwikkelaars aan de slag met het ontwikkelen van applicaties voor de nieuwe versie van Windows. Hiervoor waren al verschillende tools voor handen, maar nu zijn er ook hands-on labs beschikbaar. Dit zijn pakketten met instructies waarmee je de verschillende aspecten van het ontwikkelen van applicaties op Windows 8 leert kennen. Op de Hands-On Labs pagina van BuildWindows.com zijn deze pakketten te vinden.

Er worden veel verschillende onderwerpen behandeld op BuildWindows.com, enkele voorbeelden hiervan zijn onderstaand vermeld.

Het bouwen van je eerste Metro Style app met behulp van JavaScript
In dit lab leer je kennis maken met de basics van de Microsoft Visual Studio 11 Express Edition voor de Windows Developer Preview. Je gaat hierbij een simpele Metro Style app ontwikkelen met behulp van JavaScript.

Het integreren van je Metro Style apps in de Windows 8 Shell met behulp van JavaScript
In dit lab begin je met een app die via Flickr naar foto’s zoekt en deze in een lijst plaatst. Op het moment dat je op een foto klikt, zie je details en een kaart met de positie waar de foto is genomen. Je zal leren hoe je zoeksuggesties kan leveren aan de Windows 8 search charm. Deze integratie laat zien hoe de beleving van apps wordt verplaatst, waardoor apps als een echt deel van Windows aan gaan voelen.

De basis van fotobewerking met Direct2D-effecten
Dit lab demonstreert hoe je verschillende bewerkingen op foto’s kunt uitvoeren door middel van Direct2D Image Effects. Er wordt uitgelegd hoe je afbeeldingen in kan laden en tekenen, hoe je standaardeffecten toepast en hoe je zelfgemaakte effecten kan gebruiken om de functionaliteit van de API uit te breiden. Daarnaast zal wordt toegelicht hoe input zoals touch gebruikt kan worden om afbeeldingen te manipuleren.

Meer labs en informatie
Naast de genoemde labs in dit artikel zijn er nog vele andere labs beschikbaar, welke te vinden zijn op de Hands-On Labs pagina van BuildWindows.com. Daarnaast kan je voor meer informatie over ontwikkeling op Windows 8 de Windows Developer Center bezoeken.

Posted Thursday, November 10, 2011 3:16 PM door Ruud van Kessel

Expression Blend Preview for Silverlight 5
Silverlight 5

Tijdens MIX 11, in april van dit jaar, is Expression Blend 4 geïntroduceerd. Ondertussen is de update in de vorm van Service Pack 1 ook beschikbaar als download. Sinds 19 september j.l. is de Silverlight 5 Release Candidate te downloaden, maar tot nu toe waren alleen de runtime en de tools voor Visual Studio beschikbaar. Met de komst van Expression Blend voor Silverlight 5 Preview is ook de Blend ondersteuning een feit.

Standaard in Expression Blend 4

De Expression Blend Preview for Silverlight 5 is te draaien naast de reguliere Expression Blend 4 installatie. Dit is praktisch, gezien het feit dat met de preview alleen ondersteuning biedt voor Silverlight 5 projecten. Naast normale Silverlight projecten, is het ook mogelijk om Silverlight 5 SketchFlow projecten op te zetten.

Nieuw in Silverlight 5

Omdat ontwikkelen in Silverlight 5 nu voor een groot publiek mogelijk is, hieronder een kort overzicht van enkele nieuwe features die nu toe te passen zijn:

Implicit Data Templates maken het mogelijk om een voorgedefinieerde layout als een template te koppelen aan een data type, dit kan dus ook een eigen klasse zijn. Een toepassing zou kunnen zijn het weergeven van een uitgebreide Twitter timeline waarin álle events die in de API voorkomen hun eigen visuele style hebben.

Met Silverlight 5 is het nu mogelijk om meerdere muiskliks te registreren. Hierbij gaat Silverlight 5 voorbij aan de traditionele enkele- of dubbelklik. Driedubbel klikken? Vijf keer klikken? Stel het aantal zelf in met de ClickCount eigenschap.

Het reeds bestaande MediaElement is erg krachtig, maar niet erg geschikt voor real-time geluidseffecten. Voorheen liepen deze in applicaties achter op events als kliks door de gebruiker. Om dit probleem op te lossen zijn de classes SoundEffect en SoundEffectInstance in het leven geroepen.

Silverlight 5 Native Operating System vensters maken het mogelijk om buiten het canvas van je applicatie te werken en zelfs te communiceren met je besturingssysteem. Bestandsbeheer is vanaf nu mogelijk.

Uiteraard zijn naast deze voorbeelden veel meer features. Deze worden allemaal uitgebreid besproken op de Silverlight website.

Visual Studio in de nabije toekomst

Visual Studio wordt over het algemeen gezien als de belangrijkste ontwikkelingstool voor .NET en daarbij ook Silverlight. Ondanks dat groeit Expression Blend uit tot meer dan slechts een design package. Veel taken die in Visual Studio nog erg arbeidsintensief waren, zijn nu vereenvoudigd te doen in Expression Blend. Met de introductie van Windows 8 zal Expression Blend de belangrijkste design tool voor applicatie ontwikkeling op basis van XAML. Blend zal hierbij fungeren als ‘vertaler’ voor XAML naar andere markup talen, zoals bijvoorbeeld HTML 5.

Posted Thursday, November 03, 2011 5:45 PM door Rick Wissing

HTML5 ondersteuning voor video-ondertiteling
HTML5 ondersteuning voor video-ondertiteling

HTML5 kent vele nieuwe functionaliteiten die de weg vrijmaken voor een onbegrensd en toegankelijk wereldwijd web. Een functionaliteit die daar zeker aan bijdraagt is de ondertiteling voor video’s die door HTML5 ondersteund wordt. De ondertiteling hoeft dus in het vervolg niet meer hardcoded in de video te zitten, maar kan als een laag over de video worden gelegd. Hieronder wordt uiteengezet hoe je video-ondertiteling kunt toepassen in HTML5.

Met behulp van het HTML5 track element kun je een extra bestand toevoegen aan de HTML5 video-tag, welke de dialogen of de acties in de video omschrijven. Een voorbeeld van de code die hierdoor ontstaat:

<video>
	<source type="video/mp4" src="video_file" >
	<track src="captions_file" label="English captions" kind="captions" srclang="en-us" default >
	<track src="descriptions_file" label="English description" kind="descriptions" srclang="en-us" >
</video>

Als eerste wordt de mp4-video aangeroepen, daaronder wordt naar de ondertiteling gelinkt. Optioneel is de laatste verwijzing, deze linkt naar een bestand waarin de acties in de video worden omschreven. De extensies van deze bestanden kunnen variëren, voorbeelden zijn een .xml-bestand of een .srt-bestand.

Prototype
Video-ondertiteling wordt ondersteund door Internet Explorer 10 in de Windows Developer Preview, maar laadt nog niet de ondertiteling in en geeft deze dus ook nog niet weer. Om toch een idee te krijgen van de mogelijkheden van video-ondertiteling, hebben het Internet Explorer- en het TwC Accessibility-team de krachten gebundeld en een prototype gebouwd. Deze applicatie kan zowel de ondertiteling als de beschrijving weergeven in de video én als code ernaast. Daarnaast ondersteunt het prototype zowel TTML-1.0 als WebVTT als ondertitelingstaal. WebVVT ontstond vorig jaar tijdens een W3C-discussie toen er behoefte was aan een simpele ondertitelingstaal. TTML is al een gevestigde standaard op het gebied van video-ondertiteling en wordt ondersteund in Adobe Flash en Microsoft Silverlight.

Veelbelovend
Al met al biedt het HTML5 track element de developer vele mogelijkheden om het web rijker en eenvoudiger te maken voor de gebruiker. Door de verschillende bestanden die aan het video-element gehangen kunnen worden, worden webvideo’s onder meer toegankelijker voor blinden en slechtzienden. Ondanks dat de HTML5 video-ondertiteling op dit moment nog niet volledig ondersteund wordt in browsers, klinkt het voor de toekomst veelbelovend. Tot die tijd moeten we het doen met het prototype.

Posted Tuesday, November 01, 2011 12:32 PM door Ruud van Kessel

29 November: Windows Phone App Event
29 November: Windows Phone App Event

Nu dat de Mango update voor Windows Phone 7 wereldwijd wordt uitgerold, zijn ook de eerste officiële toestellen in de Nederlandse telecomwinkels te vinden. Het gaat om toestellen van onder andere leveranciers HTC en Nokia. In de meeste gevallen is de Mango update al geïnstalleerd bij aanschaf en wordt er dus direct gebruik gemaakt van de talloze nieuwe features die Mango biedt. Maar niet alleen voor de consument is de Windows Phone interessant, want ook aan de mobile app ontwikkelaar heeft Microsoft gedacht. Met behulp van de gratis ontwikkeltools ontwikkel je snel geavanceerde applicaties in het strakke metro-design van de Windows Phone. Na ontwikkeling plaats je je applicatie in de Marketplace zodat deze, al dan niet tegen betaling, voor alle Windows Phone 7 gebruikers beschikbaar is.

Speciaal voor iedereen die wil starten met het ontwikkelen van applicaties voor de Windows Phone wordt op 29 November, op de High Tech Campus in Eindhoven, het Windows Phone App Event georganiseerd. Op deze dag ontdek je bijvoorbeeld hoe je van start gaat met het bouwen van je applicatie. Maar je ziet ook hoe je de Marketplace kan inzetten om geld te verdienen met je zelf gebouwde app. Daarnaast wordt er dieper ingegaan hoe je de nieuwste Mango features volledig kan benutten bij het ontwikkelen van je applicatie.

Uiteraard zijn ook developers die al ervaring hebben met andere platformen, zoals iPhone en Android, welkom om te kijken of ze hun kennis wellicht kunnen uitbreiden naar Microsoft´s nieuwe mobiele operating system. Zelfs wanneer je momenteel web of desktop applicaties ontwikkelt, kan dit event je interessante inzichten geven.

Benieuwd geworden? Schrijf je dan in!

Posted Tuesday, November 01, 2011 12:21 PM door Ruud van Kessel

Een rondleiding door Visual Studio 11 met de Developer Preview Training Kit
Een rondleiding door Visual Studio 11 met de Developer Preview Training Kit

Tijdens BUILD werd Visual Studio 11 aangekondigd en sindsdien is de Developer Preview van deze nieuwe versie gratis online beschikbaar. Jason Zander, Corparate Vice President bij Microsoft, ging tijdens zijn presentatie al in vogelvlucht door de nieuwe features van Visual Studio 11 heen. Maar wil je deze nieuwe functionaliteit echt onder de knie krijgen, dan moet je er eigenlijk gewoon zelf mee aan de slag. Om je hierbij de weg te wijzen heeft Microsoft de Visual Studio 11 Developer Preview Training Kit beschikbaar gemaakt. Met dit archief vol tutorials maak je straks optimaal gebruik van de functionaliteit die Visual Studio 11 te bieden heeft.

Na de installatie zijn er zogenaamde Hands-On Labs te volgen op vijf verschillende gebieden:

 • De Visual Studio IDE: hier worden bijvoorbeeld de vernieuwde taakbalken en de solution explorer van de IDE belicht.
 • Programmeertalen: voor asynchroon programmeren in C# en VB met de nieuwe Asynchronous features.
 • Web: de CSS-, HTML- en JavaScript Editor worden in deze sectie onder de loep genomen. Daarnaast wordt er ingegaan op ASP.NET WebForms 4.5 en het bouwen van RESTful APIs met de Windows Communication Foundation Web API
 • Application Lifecycle Management (ALM): hierbij wordt volop aandacht besteed aan storyboarding, het in team verband werken met Team Foundation Server 11 en de verschillende manieren van testen van je applicaties.
 • Windows Metro Style Apps: als laatste wordt uitgelegd hoe metro style apps voor Windows 8 gebouwd kunnen worden. Hierbij is wel een installatie van Windows 8 Developer Preview noodzakelijk.

Ieder Hands-On Lab bestaat uit een uitgebreide tutorial. De bijbehorende sourcefiles zijn ook beschikbaar, hierdoor wordt duidelijk hoe de functionaliteit wordt ingezet én je kunt direct van start.

Zelf aan de slag

 1. 1. Download de Visual Studio 11 Developer Preview Training Kit.
 2. 2. Met één druk op de knop check je of alle benodigde software geïnstalleerd is voor de tutorial van je keuze.
 3. 3. Pak de source files erbij..

.. en je bent klaar om Visual Studio 11 te ontdekken!

Posted Wednesday, October 26, 2011 6:24 PM door Ruud van Kessel

Introductie van Windows Phone 7.5 Mango
WebMatrix 2 Beta uitgebracht

Eind september begon Microsoft met de langverwachte uitrol van Windows Phone 7.5, ook wel bekend als de ‘Mango’ update. Het is de grootste en meest uitgebreide software update tot nu toe. Microsoft heeft gekozen voor een gefaseerde uitrol. In een periode van vier weken (globaal de maand oktober) zullen ongeveer 98% van alle bestaande Windows Phone 7 gebruikers de update kunnen uitvoeren. Zij zullen een melding op hun telefoon krijgen wanneer het zover is.

De reden om een gefaseerde uitrol te verkiezen boven introductie waarbij de update in één klap voor iedereen beschikbaar komt, is een afweging van kwaliteit versus snelheid, zo schrijft Windows Phone 7 General Manager Eric Hautala in zijn blog. Dit heeft te maken met de grote verscheidenheid van zowel de toestellen met Windows Phone 7 als de telecomnetwerken. Hautala: “In feite betekent dit dat we niet één update leveren, maar veel verschillenden. Voor ieder model telefoon en telecomnetwerk eentje. (…) Bij een dergelijk grote operatie kunnen we op deze manier mogelijke issues snel isoleren en verhelpen.”

Wat is er nieuw?
De meest in het oog springende verandering is de taal; Windows Phone 7 Mango is nu ook in het Nederlands beschikbaar. Met deze lokalisatie is de Nederlandse Marketplace ook geupdate, naast alle gratis apps zijn de betaalde apps ook beschikbaar voor download.

Daarnaast is de mogelijkheid om je contactpersonen in te delen in groepen een populaire nieuwe mogelijkheid. Je heb naast je reguliere contacten natuurlijk ook je Twitter-, LinkedIn- en Facebookcontacten. Om orde te scheppen in deze snel groeiende lijsten kun je aparte groepen aanmaken voor bijvoorbeeld je vrienden, collega’s of sportteam.

Naast de integratie van sociale media in de contactenlijst, is deze ook in de camerafunctie opgenomen. Na het nemen van een foto worden gezichten gedetecteerd, waarna je deze direct kunt taggen en desgewenst uploaden naar Facebook.

De interactieve tiles zijn eveneens verbeterd in Mango. Naast het pushen van informatie spelen ze in op actuele gebeurtenissen. Hierbij kunnen meerdere functies samenwerken. Een voorbeeld? De gebruiker zal een waarschuwing krijgen als in de agenda een afspraak in Amsterdam staat, en je vlak van tevoren volgens je GPS er nog té ver van die locatie bevindt. Dit kan zélfs samenwerken met actuele verkeersinformatie.

Andere verbeteringen zijn de meer geavanceerde multi-tasking en de uitbreiding van het aantal schermen dat de horizontale schermmodus ondersteunt.

Zelf apps ontwikkelen
Zoals bekend worden alle Windows Phone 7 apps in SilverLight gebouwd. Moeten developers nog rekening gaan houden met de introductie van Mango? Nee, stelt Microsoft developer Matthijs Hoekstra in zijn blog. Wel kunnen developers hun apps alvast geschikt maken voor multitasking. Deze functie heet ‘Fast app switching’. Dit is te bereiken met enkele eenvoudige regels code. Verder raadt hij aan de laatste versie van Windows Phone SDK te gebruiken. Aan de slag!

Posted Thursday, October 13, 2011 5:56 PM door Rick Wissing

TechDays 2012: alle ins en outs
TechDays 2012: alle ins en outs

Zet 15 t/m 17 februari 2012 maar alvast in je agenda, want dan vindt TechDays in Den Haag weer plaats! Dit is hét jaarlijkse kennisevenement voor IT-professionals, software developers en voor iedereen met een passie voor technologie. De sessies voor IT-professionals staan gepland voor 15 februari, de developers zijn aan de beurt op de 16e en de 17e.

Tijdens de IT-pro sessies zullen onderwerpen worden behandeld als Windows Server en Hyper-V daarnaast komen System Center 2012 en Windows Intune aan bod en zaken als Windows, Internet Explorer, Office 2010 en Office 365.

De sessies voor de developers staan in het teken van Microsofts laatste ontwikkelingen op het gebied van devices en het web. Zo zullen er sessies zijn over het ontwikkelen van applicaties voor Windows 8 en de Windows Phone. Daarnaast worden cloud ontwikkeling met Windows Azure en de laaste web-technologieën besproken. Uiteraard komt de nieuwste versie van Visual Studio (versie 11) ook aan bod.

Op de website staan de eerste sprekers en sessies al vermeld en bovendien is er nog tijdelijk een early-bird korting te verdienen voor iedereen die zich voor 1 december aanmeldt. Blijf op de hoogte!

Posted Tuesday, October 11, 2011 7:47 PM door Ruud van Kessel

Internet Explorer 10 Platform Preview 3
Internet Explorer 10 Platform Preview 3

Met de release van Platform Preview 3 voor Internet Explorer 10 is Microsoft weer een stapje dichterbij de release van een nieuwe browserversie. Deze bevat weer allerlei nieuwe functionaliteiten en verbeteringen. Vooral de support van HTML5 en CSS3 is uitgebreid om zo de weg vrij te maken voor verbeterde applicaties die geschikt zijn voor touch.

HTML5 en CSS3 verbeterd

In de geüpdatet versie van de Platform Preview 3 is vooral aandacht geschonken aan HTML5 en CSS3. Deze nieuwe standaarden worden steeds beter ondersteund in Internet Explorer 10, zo blijkt uit de laatste preview. Voor HTML5 gaat het onder meer om de ondersteuning van formulieren, de controls en de validatie van het formulier. Daarnaast is er betere ondersteuning voor offline applicaties door het gebruik van IndexedDB en de HTML5 Application Cache, waardoor je offline door je apps kunt browsen zonder een actieve internetverbinding nodig te hebben.

Voor CSS3 zijn er grote veranderingen op komst. Waar in Internet Explorer 9 de support voor visuele effecten nog ontbrak, is deze in Platform Preview 3 volop aanwezig. Internet Explorer 10 ondersteunt onder meer text-shadow, 3D transformaties, gradients, SVG filter effects, transities en animatie. Hierdoor worden de mogelijkheden om de gebruikerservaring te verrijken eindeloos.

Ingebouwde spellingcontrole

Een ander aspect wat ingebouwd is in Platform Preview 3 en in geen enkele andere browser standaard geïmplenteerd is, is de spellingcontrolefunctie. Hiermee wordt input uit een tekstveld direct gecontroleerd op spelfouten. Veelgemaakte fouten zoals ‘hte’ in plaats van ‘het’ worden automatisch gecorrigeerd naar de juiste spelling. De database die hiervoor wordt gebruikt is dezelfde die gebruikt wordt voor de Office-producten, zoals Word en Excel. Dit attribuut verschijnt standaard in Internet Explorer 10, maar kan ook handmatig worden uitgezet. Het testen van de spellingcontrole kan op deze pagina (alleen werkend in de Windows 8 Developer preview).

Zelf aan de slag

Een lijst van alle nieuwe functionaliteiten in Internet Explorer 10 Platform Preview 3 is te bekijken in de Internet Explorer 10 Guide for Developers. Wil je zelf aan de slag? Download dan de Windows 8 Developer preview om de nieuwste functionaliteiten te ervaren. Een overzicht van de demo’s voor de nieuwste browserversie is te vinden op de Internet Explorer 10 Test Drive, met een aantal nieuwe demo’s speciaal voor touch devices.

Posted Friday, October 07, 2011 1:45 PM door Ruud van Kessel

Meer posts Volgende pagina »