In deze blog post gaan we specifiek in op het overzetten van huidige cloud abonnementen van klanten naar het Cloud Solution Provider programma. We kijken de stappen die je als partner en als klant daarvoor doet.

Het Cloud Solution Provider (CSP) programma is ontwikkeld om het beheer van klanten en cloud abonnementen gemakkelijker te maken. Voor meer gedetailleerde informatie over het CSP programma, de verschillen tussen CSP Direct (Tier 1) en CSP Indirect (Tier 2) staan in deze blogpost.

Er zijn verschillende manieren waarop een klant vandaag zijn licenties kan afnemen: Direct (bijv. met Creditkaart of op rekening), via MPSA (Select, Open licentie agreements), een Enterprise Agreements (tegenwoordig vanaf 1000 seats) en via het nieuwe Cloud Solutions Provider programma (CSP).
Ongeacht op wat voor manier er op dit moment cloud licenties zijn afgenomen deze zijn ten alle tijden over te zetten naar het CSP programma (ongeacht het aantal seats!). Voor klanten geeft dit vele voordelen: Ze betalen enkel voor wat ze gebruiken, kunnen een willekeurige mix en match kunnen doen van producten en (Office 365) licenties, geen (grote) betalingen vooraf, gemakkelijk licenties kunnen toevoegen of verminderen, overstappen naar andere abonnementen en diensten toevoegen.

We kennen twee soorten abonnementen in het CSP programma: User based (betaal je per gebruiker – zoals Office 365, Dynamics 365, EMS, Project Online, Visio, etc., en Usage based (Microsoft Azure). Abonnementen worden in een container gestopt die we tenant noemen (meer uitleg daarover in deze blog post). Om abonnementen toe te voegen aan een klant tenant moeten we eerst toegang tot de tenant krijgen.

Overzetten van User based licenties

1) De CSP partner stuurt de URL voor de partner relatie naar de klant

De URL (en voorbeeld e-mail) kun je als CSP Direct partner vinden in de Partnercenter portal.
(In deze blogpost kijken we naar de stappen vanuit het Microsoft Partnercenter dashboard. Wanneer je de CSP licenties afneemt via een distributeur dan zijn deze stappen en mogelijkheden vergelijkbaar. Kijk daarvoor in de (CSP) portals die de distributeurs beschikbaar hebben of neem voor meer informatie contact op met de distributeur.

 1. Log in op http://partnercenter.microsoft.com en klik op Dashboard.
 2. Klik op Klanten
 3. Klik op de link Een Resellerrelatie aanvragen
  image
 4. Knip en plak de tekst (of enkel de URL) en stuur deze naar de klant.
  image

2) De klant opent een inprivate browser venster en opent daarin de URL voor de CSP partner relatie.

 1. De klant opent een nieuw Inprivate browser venster (We adviseren Inprivate om problemen met eventuele inlog sessies die nog in cache zitten te voorkomen), en opent daar de URL in
  image
 2. Klant klikt op de Aanmelden knop.
 3. Klant logt in met een Global Admin account wat volledige rechten heeft op de klant tenant waar de licenties inzitten.
  image
 4. Klant klikt op de CSP Authorizeren knop.

3) De CSP Partner ziet de klant nu in de CSP Portal staan en kan licenties toevoegen aan de tenant van de klant

 1. Wanneer men in het CSP Partnercenter dashboard de klant opent en dan op Abonnementen klikt dan staan daar nu nog geen abonnementen in: image
  Dit staat dus los van de eventuele bestaande abonnementen (Direct/EA/Open etc) en licenties waar de klant op dit moment in zijn tenant (nog) recht op heeft. Omdat deze licenties niet uit CSP zijn geleverd zijn ze hier ook niet zichtbaar en deze kun je dus ook niet wijzigen.
  Tevens is het belangrijk om te begrijpen dat wanneer we nu licenties toevoegen vanuit CSP dat dit geen wijziging van de bestaande abonnementen en verplichtingen doet!.
  Wanneer een klant bijv. 100 Office 365 E3 licenties heeft aangeschaft met een creditkaart en dat direct voor 1 jaar heeft afgerekend dan heeft het geen zin om na 6 maanden er 100 licenties toe te voegen vanuit CSP. De klant heeft immers nog recht op 6 maanden 100x E3 en wanneer je deze vanuit CSP toevoegd betaald de klant dus dubbel. Heeft de klant echter 25 extra E3 licenties nodig dan kunnen deze natuurlijk al wel vanuit CSP in de klant tenant worden gezet (de klant heeft dan nu 125 E3 licenties beschikbaar in zijn omgeving). De overige 100 E3 licenties kunnen dan vanuit CSP worden toegevoegd op de dag dat het vooruitbetaalde abonnement afloopt. Omdat het om hetzelfde product gaat (E3) zal er geen enkele migratie of aanpassing nodig zijn, de klant werkt gewoon verder met zijn diensten en producten.
 2. Het bovenstaande in acht nemend kan de partner nu door de knop Abonnement toevoegen een abonnement toevoegen.
  image
 3. Voeg nu de benodigde aantallen licenties toe die de klant nodig heeft…. and.. That’s all!
  De benodigde licenties zijn nu in de tenant beschikbaar gemaakt vanuit het CSP Programma. Het huidige abonnement zal verder aflopen en zal uiteindelijk uit de tenant verwijderd worden (na 90 dagen). Afhankelijk van het abonnement kunnen hier nog wel e-mails over worden gestuurd naar de beheerders van de tenant. Met name de laatste e-mail dat alles wordt verwijderd kan wel eens voor wat paniek zorgen. Indien er licenties vanuit CSP zijn toegevoegd is dit echter geen probleem, dan is het enkel het oude abonnement wat uit de tenant wordt verwijderd en iedereen kan gewoon verder werken.

Overzetten van Usage based licenties (Azure)

Voor het overzetten van de Azure resources die in een klant tenant zitten is er op dit moment nog een migratie nodig. In tegenstelling tot hoe de User based licenties omgezet kunnen worden zit de gekozen betaaloptie echt vast aan een Azure abonnement.

Om de Azure diensten via een andere betaaloptie te laten lopen (Bijv. EA naar CSP) volg je de stappen van  1 tot 3. In plaats van de User licenties voeg je nu een Azure abonnement toe. In de tenant staan dan nu twee (of wellicht meerdere) Azure abonnementen. Elk Azure abonnement is een beveiligde container, je kunt echter door middel van Network Peering connecties maken tussen de abonnementen/containers en zo gegevens overzetten. Wij hebben hier uitgebreide documentatie voor die helaas te groot is om zo in een blog post te plaatsen. Wanneer je contact met mij opneemt (tony.krijnen@microsoft.com) wil ik deze documentatie graag met je delen en kunnen we kijken of we nog andere hulp middelen beschikbaar hebben om te helpen bij het omzetten.

Mocht je vragen hebben neem dan contact met mij op, tony.krijnen@microsoft.com, ik ben ook te vinden op LinkedIn.

image
Tony Krijnen
image
CSP Program Lead
Microsoft BV