Op 4 & 5 oktober vindt in de RAI in Amsterdam TechDays plaats. TechDays is het grootste evenement van Microsoft voor iedereen met een passie voor technologie in Nederland. Gedurende twee dagen komen veel enthousiaste bezoekers bijeen om te leren en kennis op te doen, best practices te ervaren en met name ook te netwerken. Er zijn diverse interessante sprekers die in deze blogserie een vooruitblik geven op hun sessies. Dit blog is van Jaap Bloem, Research Director VINT bij Sogeti Nederland. Schrijf je voor deze en andere sessies in op Techdays.nl


Voor alles in de technologie is er een doorbraakjaar en nu is de chatbot aan de beurt. Op de Worldwide Partner Conference van Microsoft was CEO Satya Nadella glashelder: “Chatbots worden de nieuwe user interface en dat verandert de ervaring met apparaten en apps totaal.” De trend is duidelijk: steeds meer gewone mensentaal in plaats van keuzemenu’s met tekst.

Op de Build-conferentie voor developers, eind maart in San Francisco, introduceerde Satya Nadella al het nieuwe Microsoft Bot Framework. Tienduizenden ontwikkelaars zijn daar nu actief mee aan de slag. Op de website dev.botframework.com kun je je inschrijven en bijvoorbeeld in de Bot Directory kennismaken met Skyscanner, AzureBot, Spock, Hipmunk, Jessie Humani en de populaire American Football bot SI x GameOn. Het zijn maar een paar voorbeelden, en een mooie aanzet voor een echte Bot Store.

“To achieve more”

Het overkoepelende botconcept van Conversations as a Platform is een centrale ontwikkeling te midden van de Microsoft-focus op Azure, Office 365 en Windows 10. Met deze drie platformen en de nadruk op spraak wil Microsoft elk individu en elke organisatie de juiste digitale middelen geven om meer en beter te kunnen presteren: “To empower every person and every organization on the planet to achieve more.” Dit Microsoft mission statement presenteerde Satya Nadella eind juni 2015 in een e-mail aan alle medewerkers.

Onze moderne wereld is er een van mobile first en cloud first. Mobile gaat niet alleen over apparaten, maar voor alles over mobiele ervaringen die mogelijk worden gemaakt vanuit en in de cloud. Al 22 jaar lang, sinds de slogan “Where do you want to go today?” uit 1994, is dat in feite de rode draad in de missie van Microsoft. “To achieve more” is vandaag het leidmotief en het motto van TechDays 2016 in de Amsterdamse RAI op 4 en 5 oktober. Centraal staan productiviteit en business-processen, een intelligent cloudplatform en een steeds persoonlijkere digitale ervaring.

Een portie kaas

Wat dat laatste betekent, legt Microsoft MVP Rob Miles uit op TechDays 2016. Rob doceert Programming & Software Engineering aan de Universiteit van Hull. Tegenwoordig verwachten we simpelweg dat digitale apparaten en oplossingen functioneren zoals wij zelf. Mensen zijn steeds minder bereid om zich aan te passen en dat hoeft ook niet. Gewone mensentaal is daarbij een enorme stap vooruit. Zodat je bijvoorbeeld een portie kaas kunt bestellen, gewoon door er om te vragen. Precies dat is waar zijn sessie over gaat: “From Chatbot to Robot and back again. With cheese.” Met het Microsoft Bot Framework bouwt Rob een dialoogsysteem en koppelt dat aan een robotdienst die de kaas bij je aflevert. Echte kaas, wel te verstaan!

Thiago Almeida behandelt tijdens TechDays 2016 Microsoft het Bot Framework aan de hand van de drie hoofdonderdelen: Microsoft Cognitive Services, de Bot Builder SDK en de Bot Connector. Thiagio is Senior Software Engineer & Technical Evangelist bij Microsoft en laat ook zien hoe de AzureBot in elkaar zit en wat er bij de bouw daarvan kwam kijken.


2016 is het jaar van de bots en die hebben de toekomst. Bots zijn daarom een hottopic op Microsoft TechDays 2016 in de RAI te Amsterdam. Heeft u al kaarten voor 4 en 5 oktober? Zo niet, ga dan naar TechDays.nl en bestel ze snel.