Ik kreeg de vraag waarom er in Windows 8 de Media Center functionaliteit en DVD Codecs niet standaard zijn meegeleverd.

De Media Center functionaliteit is helaas nooit zo breed gebruikt als wij dat als Microsoft en Media Center fans graag hadden gezien. Daarom is het een losse update geworden.
(Mocht je net als ik een dedicated Media Center PC hebben dan is het ook beter om deze op Windows 7 te laten draaien. In Windows 8 kun je namelijk het Media Center scherm niet als standaard start scherm instellen, dit is altijd het start menu.)

Ok, prima, maar waarom dan geen DVD Codecs? Hiervoor zijn twee belangrijke redenen. Ten eerste is het zo dat de meest verkochte apparaten veelal tablets of ultrabooks zijn die helemaal geen DVD speler hebben. Tweede reden is dat de apparaten die dan wel een DVD speler hebben door de fabrikant zijn voorzien van een (uitgebreidere) software oplossing waarin de DVD Codecs zijn opgenomen ? een PowerDVD, WinDVD,etc.

Voor een beperkte tijd (tot 31 januari 2013!) kun je echter gratis een product code aanvragen waarmee je alsnog de Media Center en DVD Codecs kunt toevoegen aan Windows 8. Dat doe je op deze website:

http://windows.microsoft.com/nl-NL/windows-8/feature-packs

Vul hier een e-mail adres en de code op het scherm in en in een mailtje wordt een product code toegestuurd.

Vervolgens moeten we de productcode toevoegen aan de huidige Windows 8 installatie. We gaan hiervoor naar het start menu en beginnen met typen om te zoeken in het start menu. Type de tekst ?onderdelen verkrijgen? en klik dan in de zoek balk rechts op Instellingen. In het scherm verschijnt de optie:

“Meer onderdelen verkrijgen met een andere editie van Windows?  (Of in het Engels: ?Get more features with a new edition of Windows?)

DVDCodec1

Het ?functies toevoegen aan Windows 8? programma start.

DVDCodec2

Klik op “Ik heb al een productcode gekocht?.

DVDCodec4

Voer de product code in, en als er komt te staan ?de code werkt? klik op volgende.

DVDCodec5

Klik op ?Onderdelen toevoegen?. De software wordt nu ge‹nstalleerd en de PC wordt opnieuw opgestart.

DVDCodec7

Het Media Center programma en de DVD Codecs zijn nu ge‹nstalleerd!

Update 28-12-2012: Indien je de Media Center automatisch wilt laten starten met Windows 8 staat dat in deze blog post

Tx!

tony
hypert2a

Stay in touch? Wil je op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen gebruik dan de Windows 8 App, schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief, volg mij op Twitter (of TechNet) en meld je aan op onze Be-Init Community site!)