Op 4 & 5 oktober vindt in de RAI in Amsterdam TechDays plaats. TechDays is het grootste evenement van Microsoft voor iedereen met een passie voor technologie in Nederland. Gedurende twee dagen komen veel enthousiaste bezoekers bijeen om te leren en kennis op te doen, best practices te ervaren en met name ook te netwerken. Er zijn diverse interessante sprekers die in deze blogserie een vooruitblik geven op hun sessies. Dit blog is van Ronald Harmsen, Managing Partner bij NForza. Schrijf je voor deze en andere sessies in op Techdays.nl


De titel van deze blog is voor sommigen onder ons ongewoon, ik hoor regelmatig commentaar als ‘Noem je nu serieus Microsoft en open source in één zin?!’
Deze opvatting is niet alleen hardnekkig, maar ook buitengewoon onjuist.

8 verschillende Linux-varianten

Microsoft heeft veel aandacht voor de migratie van traditionele software naar de Cloud. Hiervoor is naast het Windows platform ook veel werk verzet om te zorgen dat software die draait op het Linux platform prima in Azure ondersteund wordt. Microsoft ondersteunt 8 verschillende Linux-varianten op Azure: Canonical Ubuntu, CentOS, CoreOS, Oracle Linux, SUSE Linux Enterprise, openSUSE, Debian GNU/Linux en Red Hat Enterprise Linux. Hiermee opent Microsoft de deuren voor alle toepassingen die toevallig níet onder Windows draaien.

Microsoft heeft zelfs een distributie voor eigen gebruik gemaakt; Azure Cloud Switch. Bedoeld om in de eigen datacenters te gebruiken, zonder in de problemen te komen met GPL-licenties.
En voor de liefhebbers; er zijn ook Linux certificeringen in het Microsoft MCSA-programma.
Sinds kort is ook het door administrators veel gebruikte Powershell open source geworden en beschikbaar gemaakt voor Linux en Mac OS X, wordt Docker ondersteund en komt er een versie van SQL server voor Linux beschikbaar.

Maar niet alleen aan de platformkant zijn grote stappen gezet, Microsoft richt zich al jaren op open source en veel van de technologie die we als .NET developers gebruiken, is inmiddels ook beschikbaar als open source. Een aantal voorbeelden: compilerservices (Roslyn), de Azure SDK, ASP.NET MVC, Web API and Web Pages, Entity Framework, NuGet, MS Build etc. De lange lijst met open source projecten kun je vinden op dotnetfoundation.org en op één van de vele GitHub repo’s van Microsoft op Github.
Daarnaast heeft Microsoft door de overname van Xamarin nu ook prima oplossingen voor andere platformen als Apple’s iOS en Google’s Android. En ook de Xamarin SDK is door Microsoft direct als open source vrijgegeven.

Deuren naar nieuwe mogelijkheden

Een nieuwe grote stap voorwaarts neemt Microsoft nu met .NET core waarop ook de nieuwe ASP.NET Core stack draait. Ook allemaal open source by the way. Hiermee is het voor .NET developers ineens mogelijk om hun oplossingen en applicaties te integreren met platformen, applicaties en tools die voorheen ondenkbaar waren. Daarmee opent Microsoft de deuren naar vele nieuwe mogelijkheden en toepassingen van .NET technologie. Hoog tijd om je daar als developer in te verdiepen, mocht je dat niet al gedaan hebben natuurlijk.

Op de TechDays 2016 agenda zijn diverse sessies rondom deze nieuwe technologieën en de mogelijkheden die het jou als developer biedt. Daarmee ben je snel op de hoogte van alle ontwikkelingen. Zie ik je daar?


Schrijf je voor de sessie van Ronald en andere sessies in op TechDays.nl