In onze wondere nieuwe wereld heeft de IT-afdeling te maken met meerdere belangen. Aan de ene kant is er de verantwoordelijkheid om werknemers productief te houden. Bijvoorbeeld door ze overal en altijd toegang te geven tot de informatie en applicaties die ze nodig hebben. Daartegenover staat echter ook de verantwoordelijkheid om de IT-infrastructuur te beschermen en ervoor te zorgen dat data niet in verkeerde handen valt. Hoe ga je om met deze soms botsende belangen? Ik neem je in dit blog graag mee naar de beginselen van Enterprise Mobility. De komende tijd zullen we dit onderwerp uitgebreid onder de loep nemen in een digitaal dossier.

Steeds meer bedrijven omarmen Enterprise Mobility. Werknemers blijken productiever te zijn als ze overal en altijd toegang hebben tot bedrijfsdata en -applicaties. Tegelijkertijd verhoogt Enterprise Mobility de tevredenheid onder medewerkers, omdat ze flexibeler zijn om hun werkdag zelf in te delen, en zo tot een betere balans tussen werk en privé komen.

Veiligheidsrisico

Een win-winsituatie zou je zeggen, behalve dan misschien voor de IT-afdeling. Niet alleen moet die ervoor zorgen dat applicaties op verschillende devices als tablets en telefoons toegankelijk zijn, de brede beschikbaarheid van gevoelige informatie zorgt ook voor een veiligheidsrisico.

Sommige IT-afdelingen voelen daarom misschien wel wat voor het idee om gewoon helemaal niets te doen met Enterprise Mobility. Feit is echter dat IT-innovatie in bedrijven steeds meer door werknemers wordt geïnitieerd, en Enterprise Mobility past in die trend. IT-gebruikers worden steeds mondiger en verwachten op het werk over dezelfde productiviteitstools te beschikken als in hun privéleven.

Schaduw-IT

Sterker nog: als bedrijven hen geen veilige manier bieden om data op te slaan en te delen, gaan werknemers zelf op zoek naar een andere, soms minder veilige manier. Zo creëer je een soort schaduw-IT-afdeling waar mensen gevoelige informatie in privémailboxen opslaan, of in persoonlijke opslagmogelijkheden in de cloud.

Het is veel verstandiger om de mogelijkheden van Enterprise Mobility juist te omarmen en zo zelf de regie in handen te houden. Daarbij is het belangrijk om van tevoren een duidelijk plan te hebben en te begrijpen dat Enterprise Mobility over meer gaat dan alleen het beheren van mobiele devices. Want in deze tijd gaat het niet zozeer over mobile devices, maar over de mobility van de eindgebruiker en zijn of haar ervaringen daarmee, ongeacht het gebruikte type device.

Datasynchronisatie

Een van de belangrijkste onderdelen van Enterprise Mobility is bijvoorbeeld het synchroniseren van data. Als verschillende medewerkers in dezelfde documenten of met dezelfde applicaties werken, is het immers van groot belang dat zij realtime over dezelfde data beschikken om dubbel werk of misverstanden te voorkomen. Daarnaast hebben gebruikers toegang tot bedrijfsdata via verschillende oplossingen en devices: op een iPad, een Surface of een Remote Session Host.

Met het oog op productiviteit is verder een consistente en vertrouwde gebruikservaring belangrijk, zodat werknemers in een keer snappen hoe ze moeten werken. En dat ze niet voor elke applicatie of device een aparte inlog hoeven te gebruiken.

Eén oplossing

Veel bedrijven zochten de afgelopen jaren naar individuele oplossingen voor problemen waar ze tegenaan liepen. En hoewel ze daarmee het werk wel gedaan kregen, leverde dat vooral voor de IT-afdeling een enorme extra werkdruk op.

Het is daarom beter om van tevoren al goed in beeld te krijgen wat Enterprise Mobility betekent voor het bedrijf. Door daar vervolgens één oplossing voor te kiezen, voorkomt de IT-afdeling al het extra werk dat bij het beheren van allemaal losse applicaties komt kijken.

Enterprise Mobility Suite

Een uniforme omgeving als Enterprise Mobility Suite (EMS) van Microsoft geeft werknemers overal toegang tot hun data. En laat ze synchroon samenwerken binnen applicaties, op welk device dan ook. Tegelijkertijd bieden de oplossingen in EMS ook extra beveiligingsopties. Zo is het mogelijk om een grote verscheidenheid van policy’s in te stellen om bijvoorbeeld het kopiëren van zakelijke data naar privé-apps te blokkeren, een pincode en device-encryptie te vereisen voordat er e-mail mag worden geconfigureerd op een privé-device, of multifactor authenticatie te vereisen bij de inlog vanaf een niet-vertrouwd apparaat. Daarnaast kan de IT-afdeling op afstand gevoelige informatie van een device verwijderen bij verlies of diefstal.

Door Enterprise Mobility op de juiste manier te benaderen, houdt IT zelf de regie in handen en krijgen werknemers de flexibiliteit en tools waarmee ze optimaal hun werk kunnen doen. Ongeacht het type device. Op elke plek. Productiviteit en veiligheid hoeven elkaar dus helemaal niet te bijten.