Gisteren had een vriend van mij weer een interessant probleem. Wanneer hij in zijn Outlook 2007 klikte op een link naar een webpagina dan kwam er de volgende melding:

image

“Deze bewerking is geannuleerd vanwege systeembeperkingen. Neem contact op met de systeembeheerder.”

Wanneer we Start | Uitvoeren en daar bijv. www.bing.com [Enter] ingaven kregen we de melding:
image
Toepassing is niet gevonden.

Het was duidelijk dat hier iets mis was met de koppelingen naar de browser. Het bleek dat hij Google Chrome had geïnstalleerd en dit weer verwijderd. Ik heb dit nogmaals getest met Google Chrome 2.0.172.31 op Windows 7 en precies hetzelfde gedrag treed inderdaad op na de deinstallatie van Google Chrome.
Google heeft het concept van uninstall duidelijk niet goed begrepen en het register blijft bezaaid met verwijzingen naar niet langer bestaande programma onderdelen?

Ok.. Hoe lossen we dit op? Mocht Chrome niet al te lang geleden geïnstalleerd zijn kun je wellicht Systeemherstel nog proberen (Start | Alle Programma’s |  Accessoires | Systeem tools | Systeemherstel).

Update 26 Mei 2013: Microsoft (Jawel, niet Google maar Microsoft :) heeft ondertussen een “Fix it” oplossing gemaakt voor dit probleem. Probeer eerst een van deze stappen:

Als u dit probleem wilt oplossen, klikt u op de knop of koppeling Dit probleem oplossen. Klik vervolgens op Uitvoeren in het dialoogvenster Bestand downloaden en volg de stappen in de wizard Fix it.Voor Windows 8:
Fix this problem
Dit probleem oplossen
Microsoft Fix it 20056

Windows 7, Windows Vista, Windows XP, Windows Server 2008 of Windows Server 2003

Fix this problem
Dit probleem oplossen
Microsoft Fix it 50388

Mocht dit het niet oplossen kunt u de stappen hieronder nog volgen.

We beginnen met de standaard instellingen van Internet Explorer te herstellen. (mocht je niet de laatste versie van Internet Explorer hebben dan is dit een mooi moment om dat te installeren.)

In Internet Explorer 7, Internet Explorer 8 en hoger zit is er een de functie “Fabrieksinstellingen herstellen”. Hierbij worden een aantal stappen gedaan om Internet Explorer weer goed te laten werken.
a. Klik in Internet Explorer op Extra (Rechts aan het einde) en kies voor Internetopties.
b. Ga naar het tabblad Geavanceerd
c. Klik op de knop “Opnieuw instellen”

image

Helaas lost dit het probleem niet op met de koppelingen van bestanden. De standaard bestandsextensies voor .html etc verwijzen nog steeds naar de Google Chrome Parser. Hiervoor moeten we het register in en handmatig dit terug zetten.
a. Druk op het toetsenbord op de Windows key + R (Of klik Start | Uitvoeren).
b. Type REGEDIT en geef [Enter]
c. Klik op ?Doorgaan?
d. Open de eerste sleutel:
RegKey

HKCR.htm wijst voor zijn afhandeling naar ChromeHTML. Dit is een verwijzing naar een andere sleutel in het register die bij mij wel verwijderd was. Standaard staat hier echter in plaats van ChromeHTML de tekst htmlfile wat verwijst naar de volgende subsleutel:
htmlfile

Terug naar onze .htm sleutel: We dubbelklikken hier rechts op het veld (standaard) en vervangen ChromeHTML door htmlfile:
image

Dit moeten we ook doen voor de .html, .mdbhtml, .mht, .mhtml, .shtm, .shtml, .stm koppelingen. Het probleem komt echter als we bij de parsers van HTTP en HTTPS komen.
http

De hoeveelheid gegevens die hier gerepareerd moeten worden zijn niet even uit te typen. Daarom heb ik een ZIP bestand gemaakt waar twee register bestanden in zitten. Download dit bestand: en pak het uit in een map (Bijv. c:fixchrome). Deze .REG bestanden zijn getest op Windows Vista en Windows 7 met Internet Explorer 7 en 8. Je kunt ze eerst bekijken door met de rechtermuisknop op het bestand te klikken en dan te kiezen voor ‘bewerken’. Je kunt ze echter niet dubbelklikken op Windows Vista en Windows 7 omdat je dan bepaalde sleutels niet kunt vervangen. De juiste manier om ze te importeren is:

a. Druk op het toetsenbord op de Windows key + R (Of klik Start | Uitvoeren).
b. Type REGEDIT en geef [Enter]
c. Klik op “Doorgaan”
d. Klik op “Bestand” en dan “Importeren”.
e. Wijs nu de http.reg aan in de map waar je deze hebt weggeschreven
f. Doe daarna hetzelfde voor de https.reg.

Start daarna de PC opnieuw op en de links in Outlook en in het uitvoeren venster zijn weer te gebruiken!

Thanks,

tony

Ofc365_rgb_Orng166


Stay in touch? Wil je op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen volg mij op Twitter (of TechNet). Ik ben ook te vinden op LinkedIn.