Op 4 & 5 oktober vindt in de RAI in Amsterdam TechDays plaats. TechDays is het grootste evenement van Microsoft voor iedereen met een passie voor technologie in Nederland. Gedurende twee dagen komen veel enthousiaste bezoekers bijeen om te leren en kennis op te doen, best practices te ervaren en met name ook te netwerken. Er zijn diverse interessante sprekers die in deze blogserie een vooruitblik geven op hun sessies. Dit blog is van Alex Thissen, Lead Consultant bij Xpirit. Schrijf je voor deze en andere sessies in op Techdays.nl


De TechDays en daarvoor de Developer Days, zijn fantastische gelegenheden om kennis op te doen en te netwerken met andere IT’ers. Als je er in voorgaande jaren al eens geweest bent, kun je dit hoogstwaarschijnlijk beamen. Of je nu voor het eerst of voor de zoveelste keer gaat, vraag jezelf dan eens af wat je van plan bent te kiezen aan onderwerpen. Is dat het oude vertrouwde van je huidige soort werk? Als je developer bent, ga je dan kijken naar nieuwe technologie, tools, platformen en frameworks? Best practices van wat je in je dagelijkse werk al doet? Of als je meer met IT Operations en infrastructuren bezig bent, kies je dan voor de laatste trends in container platformen, virtualisatie en servers? De kans is groot, want we zijn gemiddeld genomen geneigd om binnen onze eigen, bekende wereld te blijven.

Op de TechDays 2016 zul je veel aandacht zien voor DevOps. Daar valt heel veel over te leren. Een van de fascinerende aspecten van een DevOps aanpak is dat het development en infrastructuur bij elkaar brengt en laat overlappen. Dat betekent dat in een DevOps team ook developers en IT Operations samen gaan werken. Hoe zit het dan met de overlap: dat gebied waar development en infrastructuur onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn?

No man’s land

Door developers wordt infrastructuur vaak gezien als iets waar IT Operations zich mee bezig houdt. En omgekeerd heeft IT Ops zelden iets met code en slechts soms iets met scripts te maken. Tel daarbij op dat elk van beide zich liever bezighoudt met het eigen expertisegebied, dan ontstaat een soort “no-man’s land” dat door zowel devs en IT Ops gemeden wordt. Daarmee is DevOps eigenlijk Dev+Ops. Toch is het schemergebied iets wat je niet kunt vermijden en juist zou moeten opzoeken. Het is een bijzonder interessant speelveld: code gecombineerd met Infrastructuur. Infrastructuur practices gebaseerd op code practices. Infrastructuur behandelen zoals je met code omgaat. Kortom: Infrastructure As Code.

Een interessante nieuwe discipline

Voor zowel developers als IT-Operations is Infrastructure As Code (IaC) buiten de comfortzone en daarom wellicht gemeden of onbemind. Onterecht, aangezien IaC een interessante nieuwe discipline is. Voor developers een mooie kans om meer te leren van infrastructuur en hoe je dit kunt meenemen in je software developmentproces. Provisionen van infrastructuur kan op een soortgelijke manier gedaan worden als het builden en releasen van je applicatie die erop landt. Omgekeerd kan IT Ops infrastructuur gaan zien als herbruikbare onderdelen die met templates en compositie tot grotere topologiën gedefinieerd worden.

Behandel je infrastructuur zoals je code behandelt

Een perfect voorbeeld is Microsoft Azure waarin resource management gebeurt op basis van ARM templates en PowerShell DSC (Desired State Configuration). Dat is precies de genoemde combinatie van code en infrastructuur. Daarin passen ook de practices van software development: behandel je infrastructuur zoals je code behandelt. Met geparametriseerde templates, ontworpen voor abstractie en compositie. Testen van templates en scripts door middel van unit tests en regressietesten. Herhaalbaar uitvoeren van provisioning en het toepassen van kwaliteitsstandaarden. Developers helpen IT Ops om te kijken naar provisioning van Infrastructuur zoals zij naar code kijken. Declaratief beschrijven van infrastructuur en dat opslaan en versioneren in een repository zoals Git. Andersom kunnen IT Ops developers ondersteunen bij het bouwen van efficiente, goed ontworpen infrastructuren.


Kortom, er is voor iedereen veel nieuws te leren op een deels nog onontgonnen gebied. Een nieuwe tak van sport waar we allemaal nog in kunnen groeien. Daarvoor moet je wel bereid zijn om buiten je aandachtsgebied te stappen. TechDays is je moment om een kijkje aan de andere kant te nemen. Dus, stap eens uit je comfort zone en ga aan de slag met Infrastructure as Code. Breng Dev en Ops echt samen. Schrijf je voor de sessie van Alex Thissen en andere sessies in op TechDays.nl