Bij Microsoft zetten we ons tijdens de Hour of Code van 7-13 december 2015 extra in om kinderen digitale en sociale vaardigheden bij te brengen. Maar om de jongste generatie echt goed klaar te stomen voor de arbeidsmarkt van morgen, is het belangrijk dat de politiek meer prioriteit geeft aan dit onderwerp.

De IT-sector groeit sneller dan de economie als geheel, zo blijkt uit een publicatie van ABN Amro. Een IT-opleiding biedt dan ook goede kansen op de arbeidsmarkt, zeker als je bedenkt dat er een groot tekort is aan hoogopgeleid IT-personeel. Maar ook buiten de IT-sector wordt het steeds belangrijker om over IT-vaardigheden te beschikken. Van de bouw tot in de zorg: overal wordt kennis van technologie steeds belangrijker. Een ontwikkeling waarvan, gezien de opkomst van bijvoorbeeld het Internet of Things, het einde voorlopig nog niet in zicht is.

Serious games

Futuroloog Marcel Bullinga voorspelt een explosie aan technologie in de zorg en vooral op het gebied van serious games. In de zorg worden nu al innovaties gebruikt om bijvoorbeeld ouderen spelenderwijs te helpen revalideren. Bullinga signaleert ook de opkomst van de trend ‘doe-het-zelf-zorg’ en verwacht dat professionele apparaten steeds meer amateurapparaten worden.

Lees hier meer over de opkomst van technologie in de zorg.

Vaardigheden opdoen

Om op de arbeidsmarkt van morgen te kunnen aansluiten, is het dan ook erg belangrijk dat kinderen vandaag al digitale en sociale vaardigheden opdoen. Bij Microsoft zetten we ons hiervoor al langer in, bijvoorbeeld met onze participatie als founding partner van CodePact. Of door het ondersteunen van initiatieven als Stichting CodeUur of door Minecraft in te zetten om kinderen te leren programmeren. In het kader van Hour of Code – een wereldwijd initiatief om kinderen IT-vaardigheden bij te brengen – besteden we de komende tijd bovendien extra aandacht aan dit onderwerp.

Zo organiseren we een wereldwijde Skype-a-thon voor basisscholen en krijgen zo’n honderd kinderen vanuit het partnernetwerk van Microsoft Nederland bij ons op kantoor een workshop coderen. Ook stomen we vijftig nieuw benoemde expert educators klaar voor hun missie om scholieren door geheel Nederland programmeervaardigheden bij te brengen, en zetten Microsoft-collega’s en werknemers van onze partners zich vrijwillig in voor de Stichting CodeUur door het geven van codelessen in de klas.

Samenwerken

Op deze manier dragen we als Microsoft ons steentje bij, en helpen we samen met ons netwerk om een nieuwe generatie voor te bereiden op de arbeidsmarkt van morgen. Maar dat kunnen we niet alleen. Om onze kinderen echt klaar te stomen voor de wereld van morgen, zijn namelijk structurele hervormingen in het onderwijs nodig. Met meer aandacht voor 21ste-eeuwse vaardigheden, zoals kritisch en probleemoplossend denken. Maar ook door al op de basisschool met programmeren te beginnen.

Het is dus tijd dat de politiek hieraan meer prioriteit geeft. Maar we kunnen ook jouw hulp goed gebruiken. Wil jij kinderen leren coderen? Ga naar een van de volgende websites voor meer informatie, of om je aan te melden als gastdocent voor het aanbieden van programmeerlessen: CodeUurHour of Code of Code.org.