Het zal niemand zijn ontgaan: het is verkiezingstijd. Tijd om een keuze te maken voor de toekomst van ons land en invloed uit te oefenen op de koers van onze samenleving. Je tevredenheid, ontevredenheid, hoop en verwachtingen kunnen morgen worden omgezet in een stem voor een partij.

In Nederland kennen we al sinds 1918 ‘moderne’ verkiezingen: we brengen onze stem uit op een aan een partij verbonden persoon. Daarvoor werd er alleen op een persoon – en dus niet voor een partij – gestemd.

Alle verkiezingsuitslagen van 1918 – 2012

Om je inzicht te geven in de uitslagen van en de opkomst bij de verkiezingen hebben we met Microsoft Power BI alle uitslagen beschikbaar op verkiezingsuitslagen.nl van 1918 tot 2012 overzichtelijk bij elkaar gezet. Het resultaat: een interactief overzicht van (letterlijk) de stemming in ons land na elke Tweede Kamerverkiezing. Zo kun je eenvoudig zien welke partijen de grootste waren per kiesdistrict en bijvoorbeeld een antwoord vinden op de vraag of het opkomstpercentage inderdaad zo hard terugloopt als sommigen zeggen.

Duik in de rijke historie aan partijen

Je kunt ook een duik nemen in de rijke historie van niet meer bestaande partijen. Wist je bijvoorbeeld dat in 1929 een partij voor ‘Kleine Winkeliers en Middenstanders’ 4.072 stemmen heeft gehaald? Of wat te denken van het ‘Verbond tegen Ambtelijke Willekeur’ (4.110 stemmen in 1977) of de ‘Partij voor Ongehuwden’ (43.340 stemmen in 1967)? Ook ‘Loesje’ heeft meegedaan aan de verkiezingen met als resultaat 12.859 stemmen in 1986.

Open hier de analyse. Zodra de definitieve uitslag van de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen volgende week is gepubliceerd, voegen we die toe aan de analyse. We zijn benieuwd welke inzichten jij uit deze informatie haalt, laat het weten in de comments!


Zelf aan de slag met Power BI? Download hier de DIY-gids.