Ben je nog niet overgestapt op Windows 10? Wacht dan niet langer, want je kunt nog maar een maand helemaal gratis overstappen als je nu Windows 7 of Windows 8.1 gebruikt. Overstappen is heel makkelijk, je leest er hier alles over.

En als je bent overgestapt, zit je meteen helemaal goed voor de eerste grote update die gepland staat voor 2 augustus 2016. Windows 10 viert dan zijn eerste verjaardag en komt dan met de speciale ‘Anniversary Update’. Er zijn nu al 350 miljoen (!) apparaten die draaien op Windows 10, en de klanten van die apparaten zijn erg enthousiast. Veel van hen hebben hard meegewerkt aan de ontwikkeling ervan in ons Insider-programma dat nog steeds loopt. Wij gebruiken de ervaringen van al onze klanten om Windows 10 nog beter te maken.

Wat kun je verwachten van de ‘Anniversary Update’ van 2 augustus 2016?

Om te beginnen is deze nieuwe versie nog veiliger. Windows 10 is al de veiligste Windows-versie ooit en we werken er elke dag aan om de software nog beter bestand te maken tegen miljoenen bedreigingen. Windows 10 biedt ingebouwde bescherming die in de ‘Anniversary Update’ weer verder is uitgebreid. Zo kun je gebruik maken van nieuwe mogelijkheden van Windows Hello om bij websites in te loggen met gezichtsherkenning of een vingerafdruk, en is Windows Defender nog gebruiksvriendelijker geworden. Daardoor ben je nog beter beschermd tegen virussen en andere cyberbedreigingen.

Nieuw in de ‘Anniversary Update’ is ook Windows Ink, de penondersteuning waarmee je veel makkelijker zelf notities kunt maken op een Windows 10-device met een touchscreen. Verder zijn we enthousiast over Microsoft Edge. Deze browser is speciaal ontwikkeld met het oog op veiligheid, een zo laag mogelijk stroomverbruik en uiteraard maximaal gebruiksgemak. Nieuw zijn ook handige extensies, zoals de Pin It Button voor Pinterest, AdBlock, AdBlock Plus en LastPass, die je terugvindt in de Windows Store.

Gamers gaan nog meer genieten

Tot nu toe ging het switchen tussen je verschillende apparaten niet altijd even handig. Zo had je op ieder apparaat een andere gaming-ervaring en dat terwijl je op elk apparaat op dezelfde manier wilt kunnen gamen. Dat kan nu met Xbox Play Anywhere, waarmee je games op je Windows 10-pc en Xbox One kunt spelen, en je scores en andere informatie makkelijk kunt bijhouden.

Goed nieuws voor docenten

Steeds meer scholen gebruiken technologie om het leren van taal en rekenen en allerlei andere vakken leuker, maar ook effectiever te maken. Uiteraard moet de technologie goed werken en willen scholen niet veel tijd kwijt zijn aan het installeren en onderhouden van apparatuur. In de ‘Anniversary Update’ zijn daarom allerlei nieuwe mogelijkheden opgenomen, die scholen veel van dat werk uit handen nemen. Zij kunnen rekenen op diverse tools en apps waarmee ze makkelijk pc’s, laptops en tablets kunnen inrichten voor gebruik in de klas. Ook kunnen ze toetsen maken, die de leerlingen via het internet kunnen afleggen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van alle vernieuwingen die je niet mag missen. Je vindt een compleet overzicht van alle vernieuwingen in Windows 10 in het vandaag gepubliceerde Engelstalige Microsoft-blog van Yusuf Mehdi.